Nickerie.Net, dinsdag 05 september 2006


NIEUWE GENERATIE STERFT EERDER

Zwaarlijvigheid wordt drama voor hele wereld

SYDNEY- Zwaarlijvigheid neemt zulke grote vormen aan dat voor het eerst een nieuwe generatie jonger dreigt te sterven dan de ouders. „Deze sluwe, sluimerende pandemie gaat de hele wereld over. Het is een even groot gevaar als de opwarming van de aarde en de vogelgriep. Het wordt een van de grootste problemen van de nabije toekomst.” Die waarschuwing komt van prof. Paul Zimmet, voorzitter van een bijeenkomst in Sydney waar meer dan 2500 experts bijeenkomen om de obesitasproblematiek deze week te bespreken.

Door fors overgewicht neemt de kans op suikerziekte, hartkwalen, hoge bloeddruk, hartaanvallen en sommige vormen van kanker ernstig toe en dreigen de kosten voor de volksgezondheid de komende jaren de pan uit te rijzen.

„Overgewicht is vooral een economisch probleem. Het gaat ieder medisch voorzieningssysteem in de wereld beheersen”, aldus prof. Philip James, een andere expert. Een van de meest opvallende tendensen is de om zich heen grijpende zwaarlijvigheid onder kinderen, waardoor ze veel kwetsbaarder worden voor chronische ziekten als ze ouder worden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er wereldwijd 1 miljard mensen te dik, van wie er 300 miljoen extreem zwaar zijn. Er zijn nu wereldwijd meer mensen te dik dan ondervoed.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf

,04-09-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics