Nickerie.Net, donderdag 28 september 2006


Graf Crocodile Hunter „blijft altijd geheim“

SYDNEY - De begraafplaats van de wereldberoemde Australische „krokodillenjager” Steve Irwin zal altijd een geheim blijven. Dat heeft zijn weduwe Terri woensdag verzekerd tijdens haar tot dusver enige tv-interview in Australië. Volgens haar weet slechts een handjevol mensen waar haar man is begraven.

Graf Crocodile Hunter blijft altijd geheim; Weduwe Terri met haar kinderen. Irwin (44) stierf begin deze maand nadat hij door een pijlstaartrog was gestoken. Terri bevestigde dat er toevallig beelden zijn gemaakt van het fatale voorval. Zij heeft de beelden niet gezien en er komt geen toestemming om de beelden uit te zenden, aldus The Sydney Morning Herald in de donderdageditie.

 


De man die met krokodillen stoeide

Australië in rouw

Tim Dekkers  (Trouw)

Hij draaide zijn hand niet om voor giftige slangen, levensgevaarlijke spinnen en bijtgrage krokodillen. Maar een ’doodgewone ’ pijlstaartrog betekende de dood voor de Australiër Steve Irwin, de beroemde ’Crocodile Hunter’. Het leek een doorsneedag voor Steve Irwin en zijn cameraploeg. Voor de kust van de chique toeristenplaats Port Douglas, in het tropische noorden van Queensland, bij het Great Barrier Reef, waren zij bezig met de tv-opnamen voor de nieuwe onderwaterdocumentaire Deadly Creatures. De 44-jarige Irwin snorkelde in ondiep water boven een pijlstaartrog, toen de vis kennelijk schrok en plotseling de giftige stekel van zijn staart door het hart van Irwin boorde.

Steve Irwin 1962 – 2006

Pijlstaartrog bewoont tropische kustwateren

De pijlstaartrog (familie der Dasyatidae) komt voor in tropische kustwateren in de hele wereld, maar bijvoorbeeld ook in de Middellandse Zee. Hij wordt ongeveer 1,40 meter lang, heeft geen rugvin, maar wel een gekartelde stekel op de staart die giftig is. De roggen l ev e n van bodemvissen, schaal- en weekdieren. Wanneer de rog wordt aangevallen door een roofdier, zwaait hij de staart omhoog. Zijn belangrijkste vijand is de haai.

De cameraman vertelde later dat hij in het begin niet doorhad dat Irwin was gestoken. Pas toen het water rood kleurde van het bloed, was duidelijk dat er iets mis was. Een reddingshelikopter was snel ter plaatse, maar de medici aan boord konden niets meer doen.

Het ongeluk is bizar. Toegegeven: de pijlstaartrog staat te boek als een gevaarlijk en giftig dier. Maar in de geschiedenis van Australië is het volgens experts slechts twee keer eerder gebeurd dat deze vis dodelijk toesloeg. En dat juist Steve Irwin het slachtoffer werd, is een wel erg ironische speling van het lot.

Irwin was namelijk de man die met zijn tv-serie ’Crocodile Hunter’ vanaf 1992 furore maakte over heel de wereld. Zijn stoeipartijen met vervaarlijke krokodillen, levensgrote slangen en harige, giftige spinnen waren in 122 landen te zien.

Vooral de kijkers in de Verenigde Staten liepen weg met deze Ozzi bloke, die met zijn plat Australisch accent miljoenen aan het lachen maakte.

Steve laat zijn zoontje vlak voor een ’croc’ lopen

Irwin genoot ervan met het gevaar te flirten. Hij lachte om het angstgegil van zijn publiek. Weinig was hem te dol. In 2004 maakte hij het wel erg bont, toen hij met zijn één maand oude zoontje Bob op zijn arm een krokodil voerde en het kind voor de neus van het reptiel liet ’lopen’. De tv-kijkers spraken er schande van. Maar Irwin zelf weigerde om excuses aan te bieden. ,,Ik had alles onder controle’’, zei hij.

Irwin werd de icoon van Australië, een levensechte vervanger van de fictieve karikatuur-Australiër Crocodile Dundee, die in 1986 in de bioscopen verscheen.

Natuurlijk werd er hier en daar geklaagd dat de rauwe avonturier het imago van Australië beschadigde.

Maar de toeristenindustrie en de Australische overheid gebruikten met liefde de razend populaire krokodillenman in tal van tv-spotjes.

Ook de Australische dieren- en natuurbescherming liepen met hem weg. Zijn persoonlijke inzet voor bedreigde diersoorten en het milieu hadden meer effect dan dure campagnes.

Een vis van één meter veertig lang werd Irwin dus fataal. Zijn dood was de opening van alle tv-journaals. Minister- president John Howard was een persoonlijke vriend van de krokodillenman. „De dood van Irwin is een groot verlies voor Australië’’, zei een aangeslagen Howard op een persconferentie. Bij de hekken van de Australian Zoo, het dierenpark in Queensland dat Irwin in 1991 van zijn vader overnam, hebben fans bloemen gelegd.

Crocodile Hunter Steve Irwin had overigens niets van doen met de film ’Crocodile Dundee’. Die film stamt al uit 1986, voordat Hunter zijn televisiecarrière begon.


'Crocodile Hunter' Steve Irvin gedood door een pijlstaartrog

BRISBANE (Australie) - Steve Irwin, de Australische televisiepresentator die bekend is als The Crocodile Hunter, is maandag overleden nadat hij tijdens een duikexpeditie was gestoken door een pijlstaartrog. Dat hebben Australische media, die zich beriepen op informatie van de politie of de autoriteiten in Queensland, gemeld.

De pijlstaartrog sloeg hem met zijn staart - wat een enorme stroomstoot geeft - en raakte Irwins borst en hart. De andere filmende duikers merkte pas iets van het ongeluk, toen ze bloed zagen in het water.  Een helikopter met medische hulp kwam te laat. Irwin zou door het dier in zijn hart zijn gestoken. In heel Australië en ver daarbuiten is geschokt gereageerd op zijn overlijden.

De in Melbourne geboren Irwin is bekend van zijn worstelpartijen met krokodillen en zijn natuurdocumentaires die jarenlang op Discovery Channel zijn uitgezonden. Zijn enthousiaste manier van presenteren sprak veel mensen aan.

Irwin was ook directeur van Australia Zoo in Queensland, Australië. Hij nam het dierenpark in 1991 over van zijn vader, van wie hij de liefde voor reptielen had meegekregen.

 

 

De Pijlstaartrog. De pijlstaartrog kan een diameter van ongeveer 2,5 meter bereiken. Het dier heeft staartstekels met een sterk gif.

Een jaar later begon hij met het maken van televisieprogramma's. In zijn khaki shorts en laarzen maakte Irwin de eerste reeks van 'Crocodile Hunter'.

Nadat het programma op de Amerikaanse televisie was verschenen, werd hij beroemd in de hele wereld. In Nederland heeft hij eens gefigureerd in een tv-spot van een telecombedrijf.

Zijn fans roemen zijn gedrevenheid en vaak ook wel roekeloos lijkende benadering van roofdieren, zelfs de gevaarlijkste.

In 2004 kreeg hij kritiek van zelfs zijn ferventste aanhangers toen hij zijn één maand oude zoontje Bob op de arm had terwijl hij een krokodil in zijn dierenpark voederde. Later maakte hij daarvoor zijn excuses op Amerikaanse nieuwszenders.

Regering De Australische regering heeft een persbericht uitgegeven waarin medeleven wordt betuigd met de nabestaanden. Minister Downer van Buitenlandse Zaken zei dat hij erg dankbaar was voor het promotiewerk dat Irwin in het buitenland voor Australië deed. Steve stopte het grootste deel van al het verdiende geld weer in de natuur. Begin dit jaar is de film 'The Crocodile Hunter' uitgebracht waarvan de opbrengsten volledige besteed zullen worden aan bedreigde diersoorten.

Irwin is getrouwd met de Amerikaanse Terri Irwin en heeft twee kinderen, Bindi Sue van acht jaar oud en Robert Clarence van twee. Zijn Amerikaanse vrouw Terri zou op dit moment door de bergen van Tasmanië trekken. Ze zal zo snel mogelijk worden opgespoord en van het tragische feit op de hoogte worden gebracht.

Port Douglas, waar Steve Irvin om het leven is gekomen


Australia mourns 'colourful son'

Australian Prime Minister John Howard has led tributes to naturalist Steve Irwin who was killed by a stringray while diving off the Queensland coast. He was known for his Crocodile Hunter TV show and his work with wildlife. Mr Irwin, 44, was struck in the chest by a stingray's barb while filming a documentary on the Great Barrier Reef. The prime minister said that he had known Mr Irwin well, and that the country had lost a "wonderful and colourful son". Mr Howard said he was "quite shocked and distressed at Steve Irwin's sudden untimely and freakish death". "It's a huge loss to Australia - he was a wonderful character, he was a passionate environmentalist, he brought entertainment and excitement to millions of people."

Southern stingray (Dasyatis americana). Copyright Science Photo Library
STINGRAYS - Members of the Dasyatidae family of cartilaginous fish, with about 70 species worldwide
  • Mostly found in tropical seas, but exist in freshwater too
  • Feed primarily on molluscs and crustaceans on sea floor
  • Swim with flying motion using large pectoral wings
  • Usually docile, not known to attack aggressively
  • Equipped with venom-coated razor-sharp barbed or serrated tail, up to 20cm long

Australian Foreign Minister Alexander Downer and Queensland's Tourism Minister Margaret Keech praised Mr Irwin for his work saying he had done a lot to promote Australia to the rest of the world and would be greatly missed.

STINGRAYS Southern stingray (Dasyatis americana). Members of the Dasyatidae family of cartilaginous fish, with about 70 species worldwide Mostly found in tropical seas, but exist in freshwater too Feed primarily on molluscs and crustaceans on sea floor Swim with flying motion using large pectoral wings Usually docile, not known to attack aggressively Equipped with venom-coated razor-sharp barbed or serrated tail, up to 20cm long

British zoologist Mark O'Shea said his death would leave an "immense hole" in the worlds of both conservation and television, adding that Irwin had "paved the way" for other people to work in those fields. That view was echoed by British naturalist and TV presenter David Bellamy who said he had wept upon hearing the news. Mr Bellamy called him "one of the great showmen and conservationists". "He did take enormous risks, but he knew what he was doing. It was one of the terrible, terrible, terrible accidents and I wish to God it didn't happen," Mr Bellamy told the BBC.

UK wilderness expert Ray Mears said that Mr Irwin's death was a tragedy and that his thoughts were with his family, but that the incident served as a warning that "some things in nature should be left alone". "He clearly took a lot of risks and television encouraged him to do that," Mr Mears said. "The voyeurism we are seeing on television has a cost and it's that cost Steve Irwin's family are paying today."

The incident happened at Batt Reef, off Port Douglas in Queensland, while Mr Irwin was being filmed snorkelling with bull stingrays. "He came over the top of a stingray and a barb, the stingray's barb went up and put a hole into his heart," Mr Irwin's manager John Stainton told the BBC.

"We got him back within a couple of minutes to Croc 1, which is Steve's research vessel, and by 12 o'clock when the emergency crew arrived they pronounced him dead."

The flat, triangular stingray gets its name from the razor-sharp barb at the end of its tail, coated in toxic venom. But the animal only uses this weapon defensively when it feels threatened or is stepped on. Attacks on humans are a rarity - only two other people are known to have died in Australia from a stingray attack. Experts say that while painful, stingray venom is rarely lethal and it would have been the wound caused by the barb itself which proved fatal.

Mr Irwin was famous for handling dangerous creatures such as crocodiles, snakes and spiders, and his documentaries on his work with crocodiles drew a worldwide audience. But he also courted controversy with a series of stunts. He sparked outrage across Australia after cradling his one-month-old son a metre away from the reptile during a show at Australia Zoo. An investigation was launched into whether Mr Irwin and his team interacted too closely with penguins and whales while filming in the Antarctic, but no action was taken.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net

,04-09-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics