Nickerie.Net, woensdag 06 september 2006


Milieubeweging alarmeert EU over ’genrijst’ uit China

Europese milieuorganisaties luiden de noodklok over de import van genetisch gemodificeerde rijst uit China. Friends of the Earth, waar ook Milieudefensie bij zit, en Greenpeace zeggen met eigen onderzoek ’genrijst’ te hebben aangetroffen in rijstproducten in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Deze Chinese rijst zou genetisch gemodificeerd zijn en daardoor bij mensen allergische reacties kunnen opwekken.

Volgens de organisaties wees laboratoriumonderzoek uit dat vijf van de 27 onderzochte stalen ‘positief’ bleken te zijn voor de verboden rijstsoort. De Europese Commissie kan het resultaat echter niet bevestigen. Ze heeft de milieuorganisaties gevraagd om stalen, zodat ze de zaak zelf kan onderzoeken. Ook heeft ze China om informatie verzocht en de controles opgevoerd.

Maar de milieubeweging wil dat de grenzen voor Chinese rijst nu hermetisch dichtgaan. „Dit kan het topje van de ijsberg zijn”, zegt een woordvoerder van Greenpeace. „Rijst zit in allerlei producten – van yoghurt tot babyvoeding.”

Momenteel controleert de EU al streng op rijst uit de Verenigde Staten. Die gaven toe dat er genetisch gemodificeerde rijst in ‘gewone’ exportrijst voor Europa is terechtgekomen. Zo houdt de douane in Rotterdam de import tegen van 20.000 ton rijst op een schip uit New Orleans.

De Commissie heeft kritiek op de industriële rijstverwerkers. „Zij moeten beter controleren”, zegt een woordvoerster, „want zij zijn de eerst verantwoordelijken.” De bedrijven die de omstreden Chinese rijst mogelijk verwerkten, deden er gisteren het zwijgen toe.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Trouw

,06-09-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics