Nickerie.Net, woensdag 06 september 2006


Staatsolie gaat rooskleurige toekomst tegemoet

‘Van 4.000 barrels per dag naar 18.000 barrels ’

Paramaribo -  De toekomstperspectieven voor Staatsolie in de energiesector zien er heel rooskleurig uit. Vorig jaar is er een winst gehaald van ongeveer $200 miljoen en in het eerste halfjaar van 2006, zitten we al op ongeveer $230 miljoen. Staatsolie levert momenteel 14 Kwh aan EBS en in de toekomst bestaat de mogelijkheid om het op te voeren naar 30 Kwh. Elke maand wordt door de American Chamber of Commerce (AmCham) een breakfast meeting gehouden, waarbij er een inleider wordt uitgenodigd, die AmCham kan voorbereiden op bepaalde ontwikkelingen in de samenleving, die van invloed zullen zijn op de bedrijfsvoeringen en deze keer was het de eer aan Staatsolie om haar bijdrage te leveren.

Foto : Het moment waarop Waaldijk zijn certificaat in ontvangst mocht nemen.

Het hoofddoel van AmCham is om de belangen te behartigen van Amerikaanse bedrijven, die hier lokaal opereren, maar ook van professionals en bedrijven die zaken doen met Amerika of voornemens zijn zaken te doen met Amerika.’ Woorden van Luciën Naarden, voorzitter van de AmCham. Als blijkt van waardering voor al hetgeen Waaldijk tot nu toe heeft gedaan, kreeg hij uit handen van Naarden, een certificaat uitgereikt.Naar woorden van Naarden moest hij een advies van de ex - ambassadeur van America, Marsha Barnes, doorgeven die luidde alsvolgt: ‘Betrek zoveel mogelijk van het Surinaams bedrijfsleven en volk bij de ontwikkeling van de aardolie sector, opdat zij van de vruchten die daaraan verbonden zijn, kunnen genieten, maar ook gezamenlijk de bedreigingen die straks op ons zullen afkomen, het hoofd kunnen bieden.’

De directeur van Staatsolie, Marc Waaldijk, die de scepter momenteel zwaait binnen de Staatsolie sector, had de eer om Staatsolie nader te belichten. Volgens Waaldijk heeft Staatsolie vanaf 1990 een explosieve groei doorgemaakt. Hij toonde dat aan de hand van cijfers, die in de loop van de tijd, gunstig zijn geweest voor Staatsolie. Men is in 1983 gestart met de initiële productie en 10 jaar later, bleek dat men 4.000 barrels per dag produceerde. Anno 2006 is de productie ongeveer 18.000 barrels ruwe olie per dag. Staatsolie is dit jaar in zijn totaliteit nu ISO gecertificeerd. Het is de bedoeling dat Staatsolie niet alleen een oil & gas maatschappij is, maar ook een energy company, dus ook in de elektriciteitsopwekking. Het personeel wordt van tijd tot tijd bijgeschoold naar internationale standaarden. Staatsolie heeft momenteel geen schuldeisers en is dus schuldvrij.

Zahier Azizahamad

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

,05-09-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics