Nickerie.Net, vrijdag 08 september 2006


Suriname blijft business onvriendelijk

Ivan Cairo

Paramaribo - Suriname schijnt maar niet te kunnen afkomen van de ‘business onvriendelijke’ status. Het land heeft weliswaar iets beter gescoord dan in 2005, maar blijft voor het vierde opeenvolgende jaar steken op de 129ste plaats in een rij van 157 landen. Suriname blijft zo in de categorie “grotendeels onvrij”. Dat staat in de 2006 Index of Economic Freedom van de denktank ‘The Heritage Foundation’. Het land scoort dit jaar 3.60, 0.33 lager dan in 2005 en 0.36 lager vergeleken met 2004.

Hoe lager de score, hoe hoger de rangschikking op de lijst. In het rapport wordt aangegeven dat de regering bezig is met privatisering van het bacovenbedrijf Surland en liberalisatie van de telecommunicatiesector. De Economist Intelligence Unit van de denktank is het begrotingstekort nog steeds het grootste economisch probleem. De begrotingsproblemen van de regering scoren 0.3 punt beter dit jaar, het monetair beleid 0.1 en ook op het stuk van de informele sector is de score beter: 2 punten. Dit heeft als gevolg dat de overall score 0.33 punt beter is dan in 2005.

Wat betreft het handelsbeleid doet Suriname het nog bar slecht met 4.0 punten de op een na ‘hoogste’ score. De Wereld Handels Organisatie heeft wel gerapporteerd dat Suriname belangrijke stappen heeft gezet om non-tarifaire barrières in zijn handelspolitiek te reduceren. Het begrotingsbeleid wordt gekraakt met een score van 4.0 evenals het monetair beleid, dat eveneens een 4.0 krijgt. Gesteld wordt dat de inflatie tussen 1995 en 2004 gemiddeld 14.74 procent bedroeg, terwijl dat daarvoor nog 24.62 procent was. Ook wat betreft buitenlandse investeringen scoort Suriname slecht met een 4.0. Zo wordt gesteld, dat de nieuwe investeringswet in de bureaucratische tredmolen is blijven steken en veranderingen traag worden doorgevoerd.

“Terwijl Surinaamse bedrijven er zonder kleerscheuren vanaf komen door de wetten te omzeilen, worden de wetten punctueel op buitenlandse bedrijven toegepast...”, stelt The Heritage Foundation. In de categorieën bankwezen en financiering alsmede regelgeving presteert het land met een 4.0 ook slecht.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / dWT

,08-09-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics