Nickerie.Net, vrijdag 08 september 2006


Wereldbank concludeert: Zakendoen in Suriname wordt moeilijker

Ivan Cairo

Paramaribo - Zaken doen in Suriname en het opzetten van bedrijven is in vergelijking met 2005 moeilijker geworden. Dat concludeert de Wereldbank in haar deze week uitgekomen rapport Doing Business 2006. Smalend wordt Suriname “wereldleider” genoemd wat betreft de tijd die gepaard gaat met het opzetten van een bedrijf: 694 dagen.

Op de lijst van 177 landen staat het land dit jaar op de 122ste plaats, drie plaatsen lager dan in 2005. Suriname is volgens vertegenwoordigers van de Wereldbank niet afgestapt van koloniale bestuursvoering, waarbij tijdens het Nederlandse koloniaal bestuur toestemming van de kroon nodig was om bedrijven op te zetten. “Tegenwoordig moet de president van Suriname eerst zijn toestemming geven”, stelden samenstellers van het rapport tijdens een persconferentie.

Van alle landen die vooruit zijn gegaan op de lijst maakte Georgië de grootste sprong met 75 plaatsen en is nu 37ste. Duurde het in 2004 nog 54 dagen om alle documenten voor export van een product in orde te hebben, nu is dat teruggebracht naar slechts 13 dagen en kost het nu ongeveer 85 US dollar aan administratiekosten voor het opzetten van een bedrijf. Hierdoor is het aantal nieuwe bedrijven dat werd geregistreerd in vergelijking met 2005 gestegen met 20 procent.

Ondernemers moeten in Suriname 13 schakels passeren met 153,8 procent, omgerekend 3.768 US dollar, van het bruto nationaal product (BNP) per hoofd van de bevolking als onkosten. Daarbij moet 1,4 procent van het BNP bij een bank gedeponeerd worden om als bedrijf geregistreerd te worden, zegt het financiële instituut. De Wereldbank stelt het per capita BNP in Suriname op 2.450 US dollar. Ook zijn er 431 stappen nodig voor bestaande bedrijven om te voldoen aan vergunningsvoorwaarden. Deze handelingen nemen 14 dagen in beslag en kosten bedrijven 196,29 procent van het BNP.

"Dit rapport geeft aan, dat in veel economieën de kosten om te ondernemen zo belemmerend zijn, dat ondernemers gedwongen worden buiten de formele sector te opereren”, zegt Wereldbankpresident Paul Wolfowitz. "Het rapport is een belangrijk instrument voor ontwikkelingslanden om vast te stellen waar meer hervormingen noodzakelijk zijn,” voegt hij eraan toe.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / dWT

,08-09-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics