Nickerie.Net, vrijdag 08 september 2006


Guyanese padieboeren dreigen niet-geoogste padievelden in brand te steken

Guyana -  Onderhandelingen over de bepaling van een goede padieprijs te Essequibo in Guyana zijn gestremd omdat partijen sterk van mening verschillen. Dit gebeurde woensdag toen Dharamkumar Seeraj van de Rice Producers Association(RPA)moleneigenaars vroeg om de padieprijs van G$1400 (red. N.Net = 7 US$) per zak padie op te schroeven en zij dit hebben geweigerd.De padieopkopers gaan er vanuit dat er geen stijging is op de internationale markt, dus zullen zij niet tegen een verhoogde prijs padie opkopen.

Redactie Nickerie.Net: 1 US$ = 200 G$  /   1 SRD =  74 G$   (september 2006)

Voorts zijn de kopers van mening dat de transportkosten van padie vanuit het Essequibogebied naar Georgetown ook hoog zijn, dus kunnen zij niet meewerken aan een verhoogde padieprijs. Seeraj gaf de padieboeren mee te zullen uitkijken naar andere modellen om toch nog te voldoen aan hun verwachtingen met betrekking tot een betere padieprijs. Jagnarine Singh van GRDB die ook aanwezig was tijdens de besprekingen, zei dat zij als orgaan slechts adviezen kunnen geven wat betaald wordt voor export cargo en witte rijst, maar geen padieprijs kunnen dicteren.

De Guyanese rijstverbouwers in het Essequibogebied zien graag dat zij een prijs van G$1850 (9,25 us$) per zak padie krijgen.Deze belangrijke rijstvergadering werd ook bijgewoond door prominente molenaars van Guyana w.o. Caricom Rice Mills, Imam Bacchus & Sons, Kayman Sankar Company, Ramlakhan, Garaban, Major, Dickey, Mahaicony Rice Complex en Dawood Khan. Het uiteindelijk resultaat na enkele uren onderhandelen stokte op een bedrag van G$1600 (8 US$) per zak padie.De ontevreden padieboeren willen nu dat President Bharrat Jagdeo ertussen moet komen om verder te onderhandelen.Indien er geen oplossing komt in deze nu zeer gevoelige kwestie, hebben de landbouwers al gedreigd om hun percelen met padie in brand te steken.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

,08-09-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics