Nickerie.Net, dinsdag 12 september 2006


'Mandarijnen verminderen kans op kanker'

LONDEN - Mandarijntjes verkleinen de kans op leverkanker, aderverkalking, beroertes en diabetes aanzienlijk. Dat komt door de caroteno´den, die de vruchtjes hun oranje kleur geven, meldde de Britse krant The Independent maandag. Japanse onderzoekers van het Instituut voor vruchtbomenonderzoek ontdekten dat mensen die veel citrusvruchten eten, stoffen in hun bloed hebben die verband houden met een lager risico op leverziektes, aderverkalking en insulineresistentie.

een onderzoek onder mensen met chronische virale hepatitis ontdekten de onderzoekers dat het drinken van mandarijnensap de kans op leverkanker vermindert. Van de dertig mensen die een jaar lang dagelijks mandarijnensap dronken kreeg niemand leverkanker. In de controlegroep van 45 personen die geen sap dronken, kreeg bijna 9 procent leverkanker.

Vitamine

Caroteno´den zijn essentieel voor een goede gezondheid. Veel caroteno´den zijn belangrijk omdat ze omgezet kunnen worden in vitamine A. Daarnaast zijn er caroteno´den die geen vitamine A aanmaken, maar die de schadelijke werking van onstabiele cellen, de zogenaamde vrije radicalen, kunnen tegengaan. Zij worden ook wel antioxidanten genoemd.

Naast hun functie als producent van vitamine A en antioxidant dragen caroteno´den ook bij aan het op peil houden van het afweersysteem en de celgroei, en beschermen ze de huid en de ogen tegen de schadelijke werking van ultraviolet (UV) licht.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / ANP

,12-09-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright ę 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics