Nickerie.Net, dinsdag 12 september 2006


Rape drugs sterk in omloop AZP registreert toename verkrachtingen

Erna Aviankoi

Paramaribo - Er is een toename van verkrachtingen geregistreerd bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). De meeste slachtoffers, overwegend vrouwen, kunnen zich na het voorval weinig van herinneren. “Dat is een van de tekens wanneer iemand een rape drug is toegediend. Je hebt dan een bewustzijnsdaling met memory loss”, verklaart John Codrington, klinisch chemicus en hoofd van het laboratorium in het AZP.

De specialist wijt deze toename aan de vele wild party’s en uitstapjes in de vakantie. “Verkrachtingen en andere vormen van seksueel misbruik heb je het hele jaar door, maar er is een stijging van de statistieken in iedere vakantie”, verduidelijkt de chemicus. “Je hebt ook dat jongeren veel langer thuis zijn, zonder de ouders. Het zijn vaak onschuldige mensen die hieraan ten prooi vallen. Je komt bij en je bent in het bos en je hebt seks gehad met een aantal mannen, terwijl je dat normaliter niet zou doen. Ik heb een geval gehad van een dame, die na een party in een taxi stapt en als ze bijkomt, is zij seksueel misbruikt. Wat er allemaal is gebeurd, weet ze niet.”

Volgens Codrington zijn deze rape drugs overal in Suriname verkrijgbaar; in goed gesorteerde seksshops maar ook onder de Centrale Markt. “Er zijn verschillende soorten, je hebt de gamma hydroxy boterzuur, de Rohypnol en de Ketamine. Suriname is geen uitzondering voor wat het gebruik van deze middelen betreft.”

De specialist vindt informatie aan het publiek daarom bijzonder belangrijk:

Alhoewel de meeste daders mannen zijn, is Codrington ook geconfronteerd met een geval waarbij een vrouw zo een middel in het drankje van haar baas deed voor seksuele avances. De chemicus adviseert het publiek om alert te zijn. “Lig je na een party ineens in een hotel, terwijl je anders zou willen, en jij je niets kan herinneren? Laat je onderzoeken. Kan je je na een avondje uit niets meer van de avond herinneren? Doe een onderzoek. Ben je verkracht, baad niet, anders wordt het bewijsmateriaal minder.”-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / dWT

,12-09-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics