Nickerie.Net, dinsdag 12 september 2006


Herdenking 11 september

Helft van de Amerikanen is sinds 11/9 wantrouwend

New York - De helft van alle Amerikanen zegt dat de aanslagen hun leven hebben veranderd. Een op de vijf Canadezen gelooft dat de aanslagen op 11 september 2001 een Amerikaans complot waren. In Canada is het wantrouwen van jongeren nog groter dan gemiddeld: een kwart van hen hecht geen geloof aan de officiële lezing. Deze groep denkt dat de aanslagen, in de woorden die de opiniepeiler hen voorlegde, „georkestreerd werden door een groep zeer invloedrijke Amerikanen en anderen, als onderdeel van een wereldwijd complot om ervan te profiteren en machtiger te worden, en dat zij Osama bin Laden beschermen”.

In de VS hebben toonaangevende dagbladen ter gelegenheid van de herdenking van ’elf september’ de regering-Bush de maat genomen: „In Afghanistan is de strijd tegen het terrorisme op een dood punt aanbeland, met een hernieuwde opkomst van de Taliban en een economische opleving die voor een groot deel toe te schrijven is aan een goede opium-oogst”, schrijft de New York Times.

USA Today weerspreekt de bewering die Amerikaanse regeringsfunctionarissen de afgelopen dagen opnieuw deden, dat Al-Kaida hulp kreeg van Irak. „De oorlog in Irak heeft niets met de aanslagen van 11 september van doen, en is een verschrikkelijke vergissing gebleken.”

In een opiniepeiling voor het persbureau AP zegt een op de twee inwoners van de VS voorzichtiger en wantrouwender te zijn geworden.

President Bush wordt door de meeste Amerikanen, 59 procent, nog steeds geprezen voor zijn houding en beleid vlak na de aanslagen.

Maar dat hij Bin Laden nog te pakken zal krijgen, daar gelooft 51 procent niet in. En zes op de tien mensen denken dat de oorlog in Irak voor meer terrorisme zal zorgen.

Mensen verzamelen zich voor de herdenking op Ground Zero, waar vijf jaar geleden de twee WTC-torens instortten. FOTO EPA.


Eenheid ver weg bij herdenking

Frank Kools (Trouw)

Op de vijfde 11-septemberherdenking treurt New York om de slachtoffers en om de verloren eenheid. Vlak voordat president Bush zondagavond Ground Zero en de nabijgelegen St.-Paul’s Chapel bezoekt, het begin van de vijfde herdenking van de aanslagen, baant een groep mensen zich een weg naar de kerk. Ze dragen zwarte T-shirts met ’Wij zwijgen niet meer’ en houden ballonnen op met ’De soldaten naar huis’. Voor de stoet uit dragen vier mensen een kist, omkleed met de Amerikaanse vlag, die gesneuvelde soldaten uit Irak symboliseert.

Is zo’n betoging niet ongepast op een dag van nationale rouw? Volstrekt niet, zegt Kathy Hughes, een maatschappelijk werkster uit New Jersey. „Wij zijn hier om de slachtoffers te eren. Bush besmeurt hun nagedachtenis door die te gebruiken voor zijn oorlog. Irak heeft niets met 11 september te maken.’’

Enkele passanten winden zich op. „Hou toch op met jullie politiek. Het is 9/11’’, roept Matthew Gil. Als de betogers scanderen: „Breng de soldaten thuis! Nu! Levend!’’, gaat hij er tegen in „Konden we de 11-septemberdoden maar terughalen.’’

De politie houdt de betoging voor het kerkhof van St.-Paul’s tegen. Iedereen wordt om de hoek gedwongen, waar met dranghekken een demonstratievak is gemaakt. „Mooi uit het zicht. Anders zou Koning George critici zien’’, schampert Lisa, die haar achternaam niet wil noemen.

Ze zegt als geestelijke verzorgster geholpen te hebben bij het reddingswerk.

De ellende bracht volgens haar één goed ding voort: ongekende saamhorigheid. Maar die duurde niet lang. Bush maakte haar stuk, voor politieke doeleinden, bezweert ze.

„Hij moest in 2004 de Republikeinse partijconventie zonodig in New York houden en 11 september inzetten voor zijn herverkiezing. Dit is een pelgrimsoord. Als Bush hierheen komt als pelgrim, verwelkom ik hem. Maar hij blijft deze heilige plek politiek uitbuiten.’’

De president heeft in de dagen voor de herdenking een lange reeks toespraken gehouden, waarin hij Irak verdedigt als centraal front in de oorlog die op 11 september begon.

Allemaal met het oog op de tussentijdse verkiezingen voor het Congres in november. Bush bezocht de afgelopen twee dagen alle drie de plaatsen die op 11 september 2001 aangevallen zijn en sprak vanuit het Witte Huis de bevolking toe.

Terwijl nabestaanden beneden in de kuil de 2749 slachtoffers gedenken, is daarbuiten de verdeeldheid over 11 september nooit echt ver weg. Chester Rigall uit Texas loopt rond om slachtoffers te eren „door de waarheid over onze soldaten te vertellen. Ze doen geweldig werk in Irak. Ook als ze gewond zijn, willen zij terug. Een echte patriot laat hen niet in de steek.’’ 

Zelfs de eensgezindheid over wie de daders van 9/11 zijn, brokkelt af. Aanhangers van complottheorieën ontrollen voor de metrohalte bij Ground Zero een spandoek dat stelt: ’Het Bush-regime zette 9/11 op touw’. Germano Riviera (55) gaat hen te lijf. „Waren jullie hier die dag? Heeft een van jullie iemand verloren’’, schreeuwt hij. Hij verloor verschillende vrienden in de torens. De politie trekt hem weg.

Verderop loopt acteur Michael Sheridan met een plakkaat rond, waarop hij ex-president Clinton de schuld geeft. „Misschien ongepast. Maar de media hakken allemaal in op Bush. Alleen zo kan ik als individu een tegengeluid laten horen.’’ Zijn bord stelt: ’Een overwinning op de As van het Kwaad = echte vrede’. ’Bush blijft deze heilige plek politiek uitbuiten’. Ook complottheorieën doen mee bij herdenking

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Trouw

,12-09-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics