Nickerie.Net, vrijdag 15 september 2006


Olievoorraden nog lang niet uitgeput

Maatschappijen willen angst voor einde van het olietijdperk wegnemen

Wenen (Oostenrijk) - De olievoorraden zijn nog lang niet op. Sterker nog, er wordt steeds meer gevonden en de wereld kan nog zeker honderd jaar vooruit. Dat hebben de toplieden van de twee grootste oliemaatschappijen ter wereld gezegd tijdens een Opec-vergadering in Wenen. Ze reageerden op de angst in de markt dat de olievoorraden al binnen enkele jaren uitgeput kunnen raken. Die vrees heeft de olieprijs sterk opgedreven, al daalt de prijs de laatste tijd weer wat.

Critici binnen de oliewereld stellen dat meer dan de helft van de totale voorraden inmiddels is opgepompt. Maar volgens bestuursvoorzitter Abdallah Djoema van Saudi Aramco is nog geen vijfde van de totale hoeveelheid gebruikt. Het Saoedische staatsbedrijf bezit zelf de grootste olievoorraden ter wereld. Djoema schat de totale hoeveelheid bruikbare olie in de bodem op 4700 miljard vaten (van 159 liter). Dat is, met de huidige consumptie, genoeg olie voor de komende 140 jaar. Maar de vraag naar olie stijgt, vooral in Azië.

Exxon-topman Rex Tillerson gaat ervan uit dat de consumptie de komende tien jaar met maar liefst 50 procent toeneemt. Toch meent ook hij dat de voorraden niet snel opraken. Vijftig jaar geleden werd de totale olievoorraad nog op 1000 miljard vaten geschat. Sindsdien zijn die cijfers alleen maar opgelopen.

De beide toplieden rekenen op de voortschrijdende technologie, die het winnen van nu nog onbereikbare voorraden mogelijk maakt. Zo kunnen oliemaatschappijen de velden verder leegpompen en dieper boren. Om het winnen van nieuwe voorraden mogelijk te maken, zijn wel grote investeringen nodig. Volgens het internationaal energieagentschap IEA moet er 200 miljard dollar per jaar geďnvesteerd worden om aan de vraag te kunnen voldoen.

De hoge olieprijs maakt alternatieve energiebronnen als zon, wind en biomassa aantrekkelijker. Maar volgens Tillerson kan de wereld daar nog lang niet op draaien. „Fossiele brandstoffen blijven in de nabije toekomst de belangrijkste middelen om te voorzien in de groeiende energiebehoefte van de wereld.”

Volgens Saudi Aramco is er veel meer olie dan wordt aangenomen, onder meer in onconventionele bronnen zoals teerzanden. Sceptici tellen alleen de bewezen voorraden en die zijn nauwelijks groter dan wat al is verbruikt.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Trouw

,15-09-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics