Nickerie.Net, vrijdag 15 september 2006


IJskap van noordpool smelt in verrassend hoog tempo

Housten - Het permanente noordpoolijs, dat zomer en winter blijft liggen, is tussen 2004 en 2005 met 14 procent afgenomen. Het betreft een gebied zo groot als Turkije. Dat melden onderzoekers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa op basis van bovenstaande satellietbeelden.

Daarop is te zien hoe het vaste ijs (wit) plaatsmaakt voor tijdelijk ijs (rood). De toestand van het noordpoolijs wordt al 25 jaar in de gaten gehouden; in die tijd nam het permanente ijs gemiddeld met slechts 0,7 procent per tien jaar af.

Het lijkt er dus op dat de noordelijke, drijvende ijskap harder smelt dan voorheen. Maar eigenlijk kun je dat niet concluderen op basis van één dramatisch jaar, stelt de Utrechtse hoogleraar meteorologie J.

Oerlemans. „De jaarlijkse variatie in de hoeveelheid ijs op de noordpool is erg groot. Om zeker te weten dat hier sprake is van een trend, zouden de onderzoekers meer data moeten leveren.” Overigens drijft het noordpoolijs. Daarom stijgt het zeeniveau niet als dat ijs smelt. FOTO AP/NASA

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Trouw

,15-09-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics