Nickerie.Net, zondag 17 september 2006


Eigenaar Liberty NV krijgt 17 jaar cel voor witwassen

Ivan Cairo

Paramaribo - Jerry Samsoedien (44), directeur-eigenaar van Liberty Imports, is in Miami, VS, tot 17 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens witwassen. Zijn echtgenote Nancy Kaersenhout (34) hoorde 6 jaar cel tegen zich uitspreken door rechter Cecilia M Altonaga. Op 1 juni werd het koppel samen met een Amerikaanse medeverdachte Angel Soler (42) na een vier weken durende rechtszaak schuldig bevonden door een jury.

Het drietal werd schuldig bevonden aan het witwassen van uit drugssmokkel verkregen gelden. Van Samsoedien werd ook een bedrag van 1.3 miljoen US dollar verbeurd verklaard, van Kaersenhout 560.000 US dollar en van Soler 800.000 US dollar. Volgens de Amerikaanse justitie zou het drietal jarenlang op grote schaal inkomsten uit grootschalige export van ecstasy-pillen naar de VS hebben witgewassen.

Vanaf eind jaren negentig tot medio 2001 werden jaarlijks miljoenen ecstasytabletten via Suriname en Nederland naar Zuid-Florida gesmokkeld. Het oprollen van de bende begon in medio 2001 tijdens 'Operation Purple Haze' en 'Operation En-durance II' van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA. Inmiddels zijn al meer dan 20 personen veroordeeld.

Volgens de beschuldigingen brachten talrijke koeriers vanaf 1998 op instructie van Samsoedien toenemende hoeveelheden via de Miami International Airport binnen. Tijdens de rechtszaak leverde officier van justitie Michael Davis het bewijs dat Samsoedien, Kaersenhout en Soler een zeer vernuftig systeem hadden om de drugsgelden wit te wassen, nadat het spul op verschillende locaties in Zuid-Florida was verkocht. Op instructie van Samsoedien leverden de koeriers de drugsgelden af bij verschillende personen in Florida, onder wie Soler. Het geld werd echter niet naar Suriname gebracht, maar werd gebruikt om goederen in Miami te kopen en te exporteren naar Suriname. Met de opbrengst van de verkoop van de goederen in Suriname betaalde Samsoedien zijn drugsleveranciers.

Tussen medio 2000 en medio 2002 maakten Samsoedien en Kaersenhout meer dan 2 miljoen US dollar over naar een bankrekening in Miami die beheerd werd door Soler. Soler schreef op zijn beurt steeds cheques ter waarde van 10.000 US dollar of minder uit aan inkopers om zo controle van de autoriteiten te omzeilen. Evenals in Suriname moeten in de Verenigde Staten, banken transacties van boven de 10.000 US dollar aan de autoriteiten melden. Ook stortte Soler tussen 2000 en 2002 474.000 US dollar op een andere door hem beheerde rekening, steeds in tranches van 10.000 US dollar of minder. De wetovertreders werd al geruime tijd gevolgd en DEA sloeg vorig jaar toe en onderschepte Samsoedien en Kaersenhout toen ze aan boord waren van een cruise- schip dat een rondvaart maakte door de regio.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,17-09-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics