Nickerie.Net, zondag 24 september 2006


Suraq project: Over acht maanden garnalenexport uit Nickerie

Nickerie - Zoals het eruit ziet zal Nickerie over bijkans acht maanden een aanvang maken met de export van kwaliteitsgarnalen naar de Amerikaanse markt. Dit zegt Trevor Bullen, Project Manager bij Suraq. Ondanks een periode van stopzetting zit het project netjes op schema. De werkzaamheden te Southdrain waar het garnalenproject al zichtbaar is, vorderen met de dag. De Managing Director Laurence Evens is een expert in het telen van garnalen en heeft in tal van landen gewerkt zoals Mozambique, waar er op zeer grote schaal wordt gedaan aan garnalenkwekerij. De garnalenspecialist wordt bij de uitvoering van dit gigantisch en nog uniek project voor Nickerie, ondersteund door buitenlandse en binnenlandse deskundigen. Van de 1500 hectare areaal wordt in de eerste fase 350 hectare in gebruik genomen.

Het Suraq garnalenproject zal volgens de modernste beschikbare technologieŽn gerund worden om het maximale eruit te halen. Zo zal het bedrijf dat aan zeker 350 mensen arbeid zal verschaffen, een eigen fabriek hebben voor de fabricage van het juiste voer voor de garnalen. De garnalen van de Monodon variŽteit zullen vier maals dag gevoerd worden. Trevor Bullen gaf verder aan dat gekozen is om de Monodon variŽteit te telen omdat deze een vrij hoog rendement heeft en ook veel gevraagd is op de internationale markt. Tegen het einde van deze maand zullen de eerste garnalen uit Mozambique binnengevlogen worden. Ze zullen voor een periode van twee maanden worden ondergebracht in speciaal hiervoor opgezette kweekvijvers van puur zeewater. Een water reguleringssysteem in de vijvers zal voor de juiste leefomgeving zorgen. Na deze periode zullen de garnalen overgebracht worden naar het Suraq bedrijvencomplex te Southdrain om verder gekweekt te worden.

Gezien de weersomstandigheden zegt Bullen dat Nickerie heel goed gelegen en geschikt is om aan deze semi- intensieve garnalenteelt te doen. Ook de milieufactoren lenen zich goed voor deze activiteit. Het Zuid-Afrikaanse Tech Serve CC is aangetrokken als hoofdcontractor om dit project uit te voeren. Deze werkt op zijn beurt weer met subcontractors. Trevor Bullen die vrij optimistisch is zei dat de jaarlijks productiecapaciteit bij de 1750 ton zal zitten. Dit is slechts 0.04% van de Amerikaanse markten waar zij naar toe zullen exporteren. Het ligt in de bedoeling om de export van garnalen via de Nickeriaanse haven te laten gaan wat ook kostenbesparend zal zijn. Echter ontbreken er nog de nodige faciliteiten bij de haven. Naar gelang de behoefte zal Suraq zeker haar productie uitbreiden, zegt Trevor Bullen. In de naaste toekomst zal er ook nog bekeken worden hoe verse garnalen vanuit Nickerie overgevlogen kunnen worden naar de V.S. Het Suraq garnalenproject heeft een kostenplaatje van 14 miljoen US$ en kent aandeelhouders uit zowel Suriname, Canada, U.S.A., Engeland en Zuid - Afrika.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

,23-09-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics