Nickerie.Net, zondag 24 september 2006


Zonsverduistering prachtig vanuit boot

Dionne Ernst-Sumter

Paramaribo - Een groep van ongeveer twintig mensen aanschouwde gisteren vanuit de boot Princess Cadence aan de monding van de Surinamerivier de zonsverduistering. Het bleek dat de eclips die vijf graden boven de horizon begon, vanuit de monding beter gezien kon worden omdat er geen bomen en gebouwen in de weg staan.

De zonsverduistering van gisterochtend was moeilijk met het blote oog waar te nemen. Er viel slechts op, dat hoewel de zon scheen, het toch betrekkelijk donker was. Deze foto is in de stad genomen. dWT - Hijn Bijnen

De tour was georganiseerd door Jossy Tours in samenwerking met Tropical Gem Tours. Tegen vijf uur in de ochtend vertrok de boot vanuit de pier van hotel Torarica, waar de gasten eerst werden getrakteerd op een adembenemende zonsopgang. Rond tien voor zeven begon de langverwachte eclips in te zetten. De aanwezigen die allemaal een lasbril hadden gekregen, keken ademloos naar de verschillende fasen van de zonsverduistering. Zonder bril was er niet zoveel te merken van de zonsverduistering, aangezien het om een ringvormige eclips ging en niet om een algehele. De cameraploeg van de Nederlandse televisiezender RTL4 was ook aanwezig om de eclips vast te leggen. “Het is toch wel een speciale gebeurtenis waarop je als touroperator moet inspelen”, zei Josta Schet van Jossy Tours. “We zijn altijd te vinden voor aparte dingen en het is zeker bijzonder geworden.” Schet vulde aan dat ze het wel jammer vond dat de Surinamers niet zoveel besef hadden van de gebeurtenis. Van de zeventien gasten waren zeven Surinamers.

Twee Amerikaanse vrouwen die speciaal voor de eclips naar Suriname zijn gekomen, wisten te vertellen dat het in Cayenne, van waaruit het natuurverschijnsel ook goed te zien was, vol met toeristen zat. Toen de eclips zijn hoogtepunt bereikte, werd de champagne ontkurkt. Een van de deelnemers, een Belg, bleef het verschijnsel maar magisch noemen en opperde schertsend dat de eclipstoeristen een sekte moeten oprichten om ‘het wonder’ te eren.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,23-09-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics