Nickerie.Net, zondag 24 september 2006


VERWARRING NA ARTIKEL DOOD OSAMA

PARIJS -  Niet zijn al bekende nierziekte maar ‘ordinaire tyfus’ zou Osama bin Laden hebben geveld. Dat staat in een rapport van de Franse geheime dienst DGSE waarop een regionale krant in de Elzas, L’Est Republicain, de hand wist te leggen. De krant citeerde gisteren ruimhartig uit het geheime document en bracht daarmee en passant de Franse overheid tot diepe verlegenheid. Geruchten over de mogelijke dood van Osama bin Laden (49) zijn er met enige regelmaat. Het is nu voor het eerst dat zijn dood wordt gemeld door een geheime dienst. Het is geen kladje of een verspreking van een functionaris, maar officieel document dat afgelopen donderdag ter hand is gesteld aan het Franse staatshoofd Jacques Chirac en zijn premier Dominique de Villepin.

Osama bin Laden, de man achter de aanslagen op 11 september 2001, zou overleden zijn.

De Amerikaanse CIA, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, de Pakistaanse geheime dienst ISI en de Franse minister van Defensie Michele Alliot-Marie wilden gisteren de dood van Bin Laden niet bevestigen. Opvallend is dat Alliot Marie wel meteen een diepgaand onderzoek heeft gelast naar het lek, ‘wat kan leiden tot strafrechterlijke vervolging’. De Franse president Chirac reageerde gisteren cryptisch op de onthulling in L’Est Republicain. Na een top met de Duitse kanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin liet Chirac weten dat het DGSE-rapport „op geen enkele wijze is bevestigd”. Defensie-woordvoerder Jean François Bureau had al eerder het bestaan van het document toegegeven, maar eveneens aangegeven „geen bevestiging van de inhoud te kunnen geven”. Als door horzels gebeten werd er niet alleen in Parijs, Washington en Islamabad gereageerd, maar ook in Riaad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië. Volgens citaten uit het document heeft de DGSE zijn kennis van de collega’s van de Saoedische geheime dienst.

Dat relaas wordt in de krant volledig uit de doeken gedaan. „Volgens een doorgaans betrouwbare bron zijn de Saoedische diensten er nu van overtuigd dat Osama bin Laden dood is”, citeert de krant het DGSE-document. En vervolgt: „De informatie die de Saoedi’s hebben verzameld wijst erop dat het hoofd van Al-Qaeda het slachtoffer was van een zeer serieuze vorm van tyfus die leidde tot gedeeltelijke verlamming van zijn inwendige organen. Doordat hij zich bevond in een afgelegen gebied kon hij niet tijd medische hulp krijgen. Op 23 augustus bezweek hij in Pakistan.”

Bevestiging?

De Saoedi’s hebben dat bericht op 4 september vernomen en zijn sindsdien naarstig op zoek naar een bevestiging, zoals de plaats van begrafenis, voordat zij het wereldkundig willen maken. Amerikaanse anti-terreurdeskundigen plaatsen gisteren de kanttekening dat de dood van de Al-Qaeda-supremo zou hebben geleid tot veel e-mailverkeer en telefoontjes. Die heeft de CIA niet opgepikt.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf

,24-09-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics