Nickerie.Net, donderdag 05 oktober 2006


Levendige sigarettensmokkel uit Guyana

Richenel Small

 

Nieuw Nickerie – Tussen Suriname en Guyana is een levendige handel in sigaretten ontstaan. Dit is een direct gevolg van de verhoging van de prijzen voor tabak in Suriname. In Guyana zijn de prijzen veel lager en het was verwachtbaar dat zulks zou gebeuren. Thans komen op de schappen van veel winkels in Nickerie sigaretten uit ons buurland voor, voornamelijk van het merk ”Bristol”. Maar ook sigarretten van het merk “Benson & Hedges’ zijn in trek.

 

Bij verschillende personen zijn deze sigaretten gesignaleerd, ”omdat het goedkoper is”. Het zijn voornamelijk winkels buiten Nieuw Nickerie waar deze uit Guyana afkomstige sigaretten het meest voorkomen. Volgens bekomen informaties worden de pakken tabak via de “back-track’ route naar Suriname gehaald en zijn het vaak “reizigers” die met enkele slofs de oversteek doen en deze gemakkelijk aan de winkels kwijt kunnen, vanwege de aantrekkelijke prijzen.

 

Terwijl een pak “Morello’ voor SRD 4,75 wordt verkocht, kost een pak “Bristol” uit Guyana SRD 3,-- per pak. Het is niet uitgesloten dat sigaretten in grote hoeveelheden illegaal over de grens worden gebracht. In een Chinese winkel werd gesproken met de eigenares, die zegt slechts een slof aangeboden gekregen te hebben en vanwege de gunstige prijs deze te hebben opgekocht. Ze heeft deze ten verkoop aangeboden en heeft snel zes pakjes kunnen verkopen. Aan haar werd gevraagd een foto te mogen maken, hetgeen niet werd toegestaan. Als argument gaf ze aan het gevoel te hebben gekregen, dat de “Bristol” sigaretten illegaal in Suriname zijn en dat zij derhalve van overheidswege problemen kan krijgen. De resterende pakjes heeft zij direct na het vraaggesprek van de schappen gehaald.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

,05-10-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics