Nickerie.Net, donderdag 05 oktober 2006


Nog geen aanhoudingen in brandstichting bij “back-track” bootjes

Richenel Small

 

Nieuw Nickerie - De politie van Nickerie heeft nog geen aanhoudingen kunnen verrichten in de zaak waarbij twee “back-track”bootjes van de familie Jinhoe in brand zijn gestoken. De kleine vaartuigen blijken in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn weggesleept naar de achterzijde van Papegaaieiland in de Corantijnrivier, waarna ze met behulp van autobanden en dieselolie in brand zijn gestoken. Hoewel geen aanhoudingen zijn verricht, wordt de vinger gewezen in de richting van de andere bootexploitanten, die er een absolute tegenstander van zijn dat de familie Jinhoe ook op de route opereert.

 

Foto: Afgebrandde boten van familie Jhinnoe

Vanuit verschillende richtingen wordt gesuggereerd dat mensen moeten zijn aangezet om de brand te stichten. Er wordt rekening mee gehouden dat “operatie’ vanuit Guyana moet zijn uitgevoerd en dat mensen uit ons buurland “gehuurd’ zijn om deze misdadige activiteit uit te voeren.

 

Volgens ingewijden zouden personen die woonachtig zijn in Suriname al lang door de mand zijn gevallen, omdat het makkelijk te achterhalen is wie in de nachtelijke uren naar de Clarasluis zijn geweest. Dat is de plaats waar alle boten ’s nachts worden vastgebonden. Dhiradj “Mieke” Jinhoe, die de operatie van de familie Jinhoe leidt, zegt aan TIMES niets te kunnen bewijzen, maar hij brengt in herinnering dat de drie andere bootjesexploitanten, Ramesh Kanhai, Shami Jibodh en Dewieknanan “Pee” Baidjoe, de vorige week nog te kennen hadden gegeven dat zij ertegen zijn dat de familie Jinhoe ook passagiers overzet.

 

Mieke Jinhoe zegt aan TIMES dat zijn familie erg getroffen is door de lafhartige brand, vooral omdat er nog niet betaald is voor de twee bootjes. Er moet nog een bedrag van SRD 6000,-- aan de vorige eigenaar worden uitbetaald en nu dienen ook nog andere bootjes te worden aangeschaft om de activiteiten wederom te kunnen opstarten.

 

Gewestelijke Politie Kommandant (GPK) Kenneth Bruining zei eerder aan TIMES dat hij de hulp van de Technische Opsporings en Herkenningsdienst (TOHD) heeft ingeroepen bij het ontsluieren van de mysterieuze branden. Een der bootjesexploitanten, Dewieknanan “Pee’ Badjoe, heeft gisteren nog eens bevestigd tegen de activiteiten van Jinhoe te zijn, omdat aan hem door de districtscommissaris van Nickerie was beloofd dat er geen nieuwe exploitanten bij de “back-track” zouden komen. Nu is van “hogerhand” wel toestemming verleend aan de familie Jinhoe.

 

De dc zou hebben aangehaald dat vanwege sociaal-economische omstandigheden van het gezin Jinhoe het eerdere standpunt van hem is herzien. Op de vraag aan Baidjoe als hij iets afweet van de branden, antwoordt hij stellig: “Ik kan niet voor de anderen praten; ik heb echter andere bezigheden en heb helemaal niets te maken met de bootbranden!”. Hij spreekt van een zorgwekkende situatie en voor hem is het begrijpelijk dat de verdenking op hem en de andere exploitanten rust. Wat nu gebeurt heeft volgens Baidjoe nooit eerder plaatsgevonden.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

,05-10-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics