Nickerie.Net, maandag 09 oktober 2006


‘EU benadeelt ACP-landen’

Geplaatst: 09/10/2006

Paramaribo - Europese voorstellen helpen de armste landen in de wereld van de regen in de drup. Europa moet economische afspraken met de zogeheten ACP-landen zo snel mogelijk veranderen. Dit stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam/Novib. De Stichting Behoud Bananensector Suriname, (SBBS), maakt zich geen zorgen. De Europese commissie onderhandelt met landen in Afrika, de 'Pacific' en het Carbischgebied, waaronder ook Suriname valt. Er wordt gesproken over nieuwe handelsovereenkomsten tussen beide partijen. De bedoeling is de markten open te stellen, zodat producten uit de voormalige koloniën in de Europese Unie in de winkel komen te liggen en omgekeerd. Oxfam/Novib beticht de EU van oneerlijke concurrentie. Door subsidies en betere Europese technieken zijn de kansen voor kleine bedrijfjes en boeren uit de ontwikkelingslanden nihil.

Foto: Surinaamse bacoven

De Internationale Vakbond voor Vrije Handel is het eens met Oxfam. Volgens woordvoerder Busser gaan Europese bedrijven producten dumpen in de ACP-landen. Een groot aantal bedrijven in die landen zullen daardoor verdwijnen. Het zou goed zijn als een Europees bedrijf investeert in een land en met goede arbeidsvoorwaarden ter plaatse produceert, ‘maar in de praktijk zien we vaak bedrijven binnenkomen en de arbeiders uitbuiten. En na een paar jaar gaan ze er weer vandoor met de winsten.’ ACP- onderhandelaar Julian Lodge in Brussel is niet blij met het Oxfam-rapport, want de onderhandelingen zijn nog niet afgerond: ‘Ze weten blijkbaar al hoe de uitkomst is.’ Volgens Lodge moet de opening van de markt geleidelijk gebeuren, waardoor de boeren en bedrijven in het Caribisch gebied tijd hebben om zich voor te bereiden op de concurrentie uit Europa.

De Jamaicaan ziet vooral kansen voor Caribische producten op de Europese markt. Nu kunnen Surinaamse bananen nog niet zonder beperkingen worden uitgevoerd naar de EU. Als die restricties worden opgeheven, dan kunnen ze veel meer leveren, aldus Lodge. De Surinaamse Stichting tot Behoud van de Bananensector, het voormalige Surland, vindt dat de onderhandelingen veelbelovend klinken. Bestuurslid Rudy Chin juicht de open markt toe: ‘We willen een heffingvrije import in de Europese Unie en een opheffing van de restricties.’ Hij is niet bang voor dumping van EU - producten onder voorwaarde dat er eerlijke concurrentie is. Dus geen subsidies voor Europese producenten en voldoende voorbereidingstijd voor de lokale bedrijven. Het proces naar een efficiëntere bananenproductie tegen lagere kostprijs is in Suriname al in 1999 begonnen.

Sheila Mijnals

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

,09-10-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics