Nickerie.Net, maandag 16 oktober 2006


Guyana ernstige concurrent van Suriname bij rijstexport

‘Rijstproductie in Guyana is goedkoper’

Geplaatst: 14/10/2006

Nickerie -  Volgens rijstexporteur Bhagwatpersad Ramadhin tevens directeur van Rijstbedrijf B. Ramadhin vormt de export van rijst uit Guyana een ernstige concurrent voor de rijstexporteurs in Suriname op de internationale markt. De Guyanese rijstexporteurs verkopen hun rijst goedkoper op de internationale markt, vooral aan Amerika. ‘Vanwege de te hoge kosten die gepaard gaan met de productie van rijst in Suriname, kunnen wij niet concurreren,’ verzucht Ramadhin. Hij geeft mee dat de rijstproductie in Guyana stukken goedkoper is vergeleken met Suriname, vandaar dat Guyana een ernstige concurrent is van Suriname.

‘Wij hier in Suriname moeten forse bedragen betalen aan invoerrechten voor producten die bestemd zijn voor de rijstsector, terwijl dat in Guyana niet het geval is. Verder zijn de onderdelen voor het in stand houden van een machinepark peperduur.’ De opgesomde zaken hebben als gevolg dat de padieprijs in Guyana, lager is, vergeleken met Suriname.

Ramadhin betaalt de padieboer in Suriname SRD 25.50 per 79 kilo natte rijst. Hij verklaarde tegenover de krant dat hij de boeren wekelijks uitbetaalt voor de opgekochte rijst. Echter is de wijze van uitbetaling door de rijstexporteurs verschillend. Indien de rijstexporteurs bij de padieopkoop slechts SRD 23 of lager per 79 kilo natte rijst zouden betalen aan de boeren, zouden zij wel met Guyana kunnen concurreren. ‘Maar dat kunnen we niet doen, omdat de boeren dan niet uitkomen met de financiën en gaat de rijstsector dan helemaal kapot.’

Ramadhin heeft nog rijst zitten van de vorige oogst, die nog geëxporteerd moet worden. Pas vanaf de periode van eind oktober of midden november, denkt Ramadhin dat de export weer genormaliseerd zal zijn. Tegen deze periode zal de concurrentiedruk vanuit het buurland, verminderd zijn. Echter zijn er momenteel wel afspraken lopen met contractors in Brazilië en Haïti. Verwacht was dat de rijstexport naar deze landen de komende week zal aanvangen. Echter zijn deze twee afzetplaatsen nog lang niet voldoende om optimaal te kunnen inspelen op de afzet van de rijstproductie in Suriname. Hierdoor dreigt er een ernstige crisis te ontstaan in de rijstsector, vooral omdat de opkoop van padie niet optimaal plaatsvindt.

‘De padie is al overrijp en alle opslagplaatsen zijn al vol. Dan moet er nog 25 tot 30 % van de ingezaaide padie geoogst worden. De oogst is momenteel in volle gang. De grote ernstige vraag die hierbij gesteld kan worden, is: ‘Waar moeten de boeren de geoogste padie opslaan?’

Asha Bhagwat

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

,14-10-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics