Nickerie.Net - Opinie, dinsdag 17 oktober 2006


Opinie:


Compañeros, de truc van omoe Venéchie!

Als je met Surinamers praat, in het bijzonder met handelaren, krijg je sterk de indruk dat president Venetiaan betrokken is bij een complot omdat hij zich opstelt als beschermheer van de nieuwe Chinezen in Suriname. De president zou de veroorzaker zijn van een hoop Chinese ellende in Suriname. Het complot van Venetiaan zou zich richten op de gevestigde orde van handelaren. Is daar wel sprake van? Met dit artikel wil ik stilstaan bij dit sociaal euvel en dit mysterie helpen onthullen. Ik doe dit vanuit het gezichtspunt van de Hindoestanen, omdat dit de grootste groep handelaren is die het hardst roepen dat er sprake is van een complot.

De klachten

De handelaren, in het bijzonder de Hindoestaanse handelaren, klagen dat de concurrentie in de handel moordend is en dat president Venetiaan de schuldige is. Zij beweren dat de komst van de nieuwe Chinezen in zulke grote aantalen en met oneerlijke privileges, onderdeel is van het continuerende complot tegen de Hindoestaan om hem brodeloos te maken. Men verwijst naar de vernietiging van de suikerrietplantages door Bruma en ook de systematische vernietiging door de kabinetten Venetiaan van de Nickeriaanse rijst- en bananensector. Het is meer dan opmerkelijk dat de nieuwe Chinees, zonder maar een woord Nederlands te kunnen, een Surinaams rijbewijs en winkelvergunning kan krijgen. Allemaal deel van een groot complot! Maar is dat zo? Als staatshoofd wil je graag zien dat het volk het goed heeft en over zoveel mogelijk producten kan beschikken. En als de Chinees dat kan verzorgen, dan help je hem desnoods een handje met een vergunning. De gemiddelde Chinees werkt zeven dagen per week van zeven tot elf uur ’s avonds. Ik ken geen andere Surinaamse etnische groep die dat doet. De Chinees kent geen vrije dagen en neemt als het moet, ondanks het harde werk, genoegen met een kleinere winstmarge. Hij blijft vooral ook uit de problemen. Kent u een Chinese opstand in Suriname of een Chinees die klaagt over de politiek? Als voormalig leraar (nu president) ben je dan heel erg blij met de nieuwe, vlijtige student in de klas. En waarom zou je hem niet stimuleren als hij netjes zijn huiswerk maakt en keurig naar je luistert? Wat is hier mis mee? Het niveau van de hele klas gaat er toch mee omhoog?

De concurrentie spiraal

Vele Hindoestaanse handelaren hebben hun winkel al enige tijd verhuurd aan de nieuwe Chinezen. De eerste groep Hindoestanen die verhuurde waren de ouderen in de samenleving. Die konden de winkel niet meer draaiende houden vanwege hun leeftijd. Nieuwe investeringen en een snelle handelsgeest konden ze niet opbrengen en hun kinderen wilden er niet mee verder. Dezelfde winkel die in slechte staat en armoedig gesorteerd was, werd na overname door de Chinees een luxe supermarkt waarin alles te koop is tegen een betaalbare prijs. De eerste golf concurrerende Chinese supermarkten heeft vervolgens de overige Hindoestaanse winkelhouders, uit gemakzucht, bewogen om ook maar te verhuren. Immers, je verdient geld door rustig thuis te zitten, lekker doksa te eten en Whisky te drinken, terwijl de Chinees voor je werkt. Geweldig toch! Toen deze groep overstag ging, versterkte het de concurrentiepositie van de Chinees nog meer.

De Chinese strategie?

De Chinezen hebben een slimme strategie gebruikt in Maleisië, Singapore, Vietnam en Indonesië om de handelsnetwerken met succes over te nemen. De strategie is heel simpel, eerst huren en daarna opkopen. Het comfort dat de verhuurder ervaart, versterkt de drang om te verkopen uiteindelijk en dan slaat de Chinees toe. De eigenaar zal op den duur zo gemakzuchtig worden, dat die voor een smak geld zijn verhuurde winkel verkoopt aan de Chinees. Hij verkoopt dan eigenlijk zijn geldmachine aan de Chinees. Als dit systematisch gebeurt, heeft de Chinees alle netwerken in handen en bepaalt vanaf dan wat de prijs is. De Chinees weet dat de strategie heeft gewerkt in andere landen, dus waarom niet in Suriname? Je mag hem nu pesten, uitlachen om z’n accent en hem beledigen door geruchten te verspreiden over hondenvlees etc, maar op de lange duur werpt zijn harde werk vruchten af en is de geldmachine van hem. Comfort maakt lui en gemakzuchtig, dat is mens eigen. Is het dan Venetiaans schuld? De Hindoestaan die verhuurt, om wat voor reden, maakt het leven van zijn broeder die zijn winkel wel zelf wil draaien heel erg moeilijk. Dus niet Venetiaan breekt de handelaren op, maar ze breken elkaar op. Waarom verhuren ze hun winkel? Waarom geven ze de geldmachine weg? Is het gemakzucht?

Conclusie

Als je een economie draaiende wil houden, moet het volk kunnen consumeren tegen een redelijke prijs. En als dat niet zo is, dan ga je op zoek naar mensen die dat voor je kunnen regelen. Die het geld laten rollen. President Venetiaan heeft het voor elkaar gekregen dat de Chinees durft te investeren in een land dat hij niet kent en waar hij niet een duidelijk toekomstperspectief heeft. En dat voor een rijbewijs en een winkelvergunning. De Chinees heeft om te beginnen geïnvesteerd in een sector waar er alleen maar lege, donkere en rommelige winkels waren. Nu zien diezelfde winkels er stralend en goed gesorteerd uit. De Chinees verdient er in het begin niet veel aan, des te meer reden om te streven eigenaar van de winkel te worden. Het is jammer dat de winkeliers het niet door hebben. De waarheid doet pijn en elkaar napraten is gemakkelijker dan reflecteren en innovatief zijn. En als je het niet eens bent met mijn verhaal dan stem je de volgende keer toch gewoon NIET op de partijcombinatie van omoe Venéchie!

 

drs. Ashwin Ramcharan

Voor reacties: asramcharan@gmail.com

 

Illustratie: Team Nickerie.Net Graphics Unit

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Groupstars

,09-10-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics

 

Disclaimer opinieartikelen: visies of opinies in opinieartikelen zijn enkel deze van de auteur(-s) van het betreffende artikel en vertegenwoordigen niet noodzakelijk deze van Nickerie.Net.