Nickerie.Net, dinsdag 24 oktober 2006


Veel ogen bekeken tijdens Milagros project Nickerie

131 Nickerianen voor operatie naar Cuba

Nickerie -  Een team van Cubaanse oogspecialisten heeft tussen 20 en 23 oktober 1400 mensen kosteloos behandeld die te kampen hebben met oogproblemen. De behandeling heeft plaatsgevonden in de ressorten waar de mensen zich vooraf hadden moeten registreren. De behandelingen vonden plaats in Wageningen, Groot Henarpolder, Paradise, Corantijnpolder en Nw-Nickerie. In gesprek met de logistieke man achter het Milagros project, Edwin Noordzee, zei deze dat van de 1400 behandelde patiŽnten, 131 van hen zijn uitgeselecteerd om binnen een maand naar Cuba te vertrekken voor verdere medische behandeling.

 Gezondheidsminister Celcius Waterberg in gezelschap van DC Bhagwatpersad Shankar en de Cubaanse Ambassadeur Gonsalez.

Noordzee gaf verder mee dat de Cubaanse artsen veel cataract en grometi gevallen in Nickerie hebben geconstateerd. Ook hebben de artsen veel gevallen van beginnende cataract in kaart kunnen brengen. Deze mensen moeten zeker na zes maanden weer gecontroleerd worden. Volgens het artsenteam is de behoefte sterk aanwezig om een wetenschappelijk onderzoek te doen, waarom zoveel mensen in deze streek te kampen hebben met deze twee oogaandoeningen. Edwin Noordzee heeft verder DBS medegedeeld dat de districten Saramacca, Coronie, Para, Marowijne en Nickerie voor zover afgerond zijn, terwijl Brokopondo, Wanica, Commewijne en Paramaribo 'on going' zijn.

Foto: Een Cubaanse oogspecialist bezig met een patiŽnt.

Gezondheidsminister Celcius Waterberg die ook kort in Nickerie vertoefde, heeft in een interview met de krant aangegeven dat de noodzaak van dit project zeker aanwezig was. Volgens Waterberg is het Milagrosproject aan de Surinaamse regering aangeboden door Cuba en Venezuela. Dit gebeurde op presidentieel niveau. Zijn korte aanwezigheid was meer een morele steun aan het medisch team dat kosten noch moeite heeft bespaard om het Nickeriaans volk ten dienste te staan, wat hij zeer waardeert. De kosten van dit project worden geheel gedragen door de Cubaanse overheid.

De lokale kosten worden wel door de Surinaamse overheid gedragen zegt de minister. Waterberg heeft ook gezegd dat al meer dan 2000 mensen in Cuba succesvol zijn geopereerd. De bewindsman deed ook uit de doeken dat de plaatsen Galibi, Kwamalasemutu, Laduani en Djoemoe ook binnenkort aangedaan zullen worden als ook andere dorpen in het binnenland. Samen met minister Waterberg reisde ook de Cubaanse ambassadeur Gonzalez mee. Hij ziet dit project als een medische gift aan de volkeren van landen van zowel het Caraibischgebied als Latijns - Amerika. Het Milagros project voor het district Nickerie is gistermiddag succesvol afgesloten.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

,24-10-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics