Nickerie.Net, vrijdag 27 oktober 2006


Nog geen datum voor Bakhuys-onderhandelingen

door Martin Redjodikromo

Paramaribo - Er is nog geen datum bepaald voor de onderhandelingen tussen de Surinaamse regering en Suralco/BHP Billiton over de ontginning van het Bakhuysgebied in West-Suriname. De laatste tijd heeft over dit onderwerp wel een intensieve briefwisseling plaatsgevonden. “Wij hebben gewoon antwoord gegeven op enkele vragen die ze hebben, maar tot op dit moment is nog niet bekend wanneer we rond de tafel gaan”, zegt algemeen directeur Warren Pedersen van Suralco aan de Ware Tijd.

Dat de tijd dringt, staat als een paal boven water, omdat de nieuwe mijnen van Klaverblad en Kaaimangrasi als een overbrugging worden gezien. Immers, de voorraden zijn tegen 2010 op. De Suralco-topman benadrukt dat er in principe tussen nu en dan, nog vier jaar liggen. “Wel een periode die onze technici kunnen gebruiken om zaken op te zetten, maar er is nog niets concreets.” Hoe eerder de onderhandelingen beginnen, hoe beter, vindt hij. Pedersen weet nog steeds niet vanuit welk vertrekpunt de onderhandelingen zullen plaatsvinden, omdat sceptici de huidige Brokopondo-overeenkomst niet zaligmakend vinden. Hij erkent dat bepaalde artikelen in deze overeenkomst niet voldoen aan de eisen van deze tijd. “Toen dacht niemand aan milieu-eisen of een periodieke herziening van de overeenkomst.” Minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen heeft al eerder dit jaar laten weten dat de regering voorstander is van een geďntegreerde aluminiumindustrie. Dus hij ziet graag een energiecentrale en een smelter in West-Suriname verrijzen. Voor Suralco is dat niet haalbaar. Pedersen: “Wanneer je geld in een project investeert, moet je ervan overtuigd zijn dat je het terugverdient. En als ik kijk naar de kosten die we zullen maken, dan denk ik niet dat er een stuwdam wordt gebouwd.”

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,27-10-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics