Nickerie.Net, maandag 30 oktober 2006
Nederlandse verkeersminister Peijs: ‘Prijsafspraken mid-Atlantische route verboden’
Paramaribo - Prijsafspraken op de mid-Atlantische route zijn op basis van de Nederlandse Mededingingswet verboden. “Ik hecht waarde aan continuďteit, duurzaamheid en veiligheid op de route en heb de voorwaarden geschapen voor marktwerking”, zegt Karla Peijs, de Nederlandse minister van Verkeer en Waterstaat. Peijs wijst erop dat marktwerking het instrument is om de continuďteit van de dienstregeling en verbetering van de dienstverlening tegen concurrerende tarieven te waarborgen.
“Het is aan de aangewezen maatschappijen op de route om daar verder invulling aan te geven en de praktijk zal moeten uitwijzen hoeveel maatschappijen de route gaan bedienen.” Peijs neemt hiermee de bezorgdheid weg van het kamerlid Ada Gerkens over mogelijke prijsafspraken tussen KLM en Martinair op het traject Amsterdam-Paramaribo. Martinair is een onafhankelijke maatschappij waarvan KLM vijftig procent van de aandelen in handen heeft “en derhalve geen meerderheidsbelang en bijgevolg dominante zeggenschap heeft.”
Overigens is de bewindsvrouw officieel nog niet ingelicht door TUI/Arkefly, die voorlopig heeft afgezien van het bevliegen van de route. Peijs zegt verder dat alle Europese maatschappijen gevestigd in Nederland, die voldoen aan de wettelijke Europese vereisten over eigendom en zeggenschap, in aanmerking kunnen komen om op de route te opereren. Geďnteresseerde maatschappijen moeten zelf aan de bevoegde Nederlandse en Surinaamse autoriteiten hun belangstelling om de route te bedienen kenbaar maken. “De gewijzigde luchtvaartovereenkomst met Suriname laat het - conform de Europese en nationale mededingingswetgeving - aan de maatschappijen om de tarieven te bepalen. Feit is voorts dat de luchtvaartmaatschappijen geen goedkeuring van de overheid hoeven te krijgen voor het vaststellen van tarieven”, legt de Verkeersminister uit.
Vanaf 1 mei 2006 is het traject Amsterdam-Paramaribo vrijgegeven voor concurrentie nadat SLM en KLM jarenlang alleenheerser waren. De liberalisatie zou een extra prikkel moeten zijn voor de SLM om een hogere productie en goede kwaliteitsdiensten te blijven leveren. De maatschappij verkeert nu in zware financiële problemen.-.
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net / de Ware Tijd |
,30-10-2006 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2006. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics