Nickerie.Net, maandag 30 oktober 2006


Suriname op lobbytour voor bananen

Eric Mahabier, 30/10/2006

Paramaribo - Suriname is vast van plan volgend jaar meer uit zijn bananenexport te halen. Daartoe is een strategie uitgestippeld om bij de Europese Unie (EU) te lobbyen. Deze lobby zal buiten de Caricom worden gevoerd, omdat ons land van inzicht verschilt over de afzetvoorwaarden met het overgrote deel van de bananenproducerende Caribische landen. De ministers Clifford Marica van Handel en Industrie (HI), van Buitenlandse Zaken en Landbouw, Veeteelt en Visserij hebben hierover gesproken met SBBS-raadsvoorzitter Andre Brahim.

De voorman van de Stichting Behoud Bananensector Suriname (SBBS) heeft in detail het probleem met de export uitgelegd. Volgens het ‘first come first serve’-systeem mag nu 60 procent van de afgesproken hoeveelheid worden ingevoerd en het resterend deel moet via licenties. Suriname wil een 100 procent ‘first come first serve’-systeem. “Suriname kan dan veel meer afzetten en we kunnen ook veel kosten besparen, want nu moeten we licenties kopen, omdat we die niet bezitten”, verduidelijkt HI-minister Marica.

Aangezien de meeste Caricom-landen vergunningen hebben, zijn ze tegen dit standpunt van Suriname. Tijdens een in september gehouden bananenmeeting in Grenada heeft Suriname zijn opstelling duidelijk gemaakt aan de Caricom. In de slotconclusie is het standpunt van Suriname niet opgenomen. Aangezien deze conclusie aan de EU zal worden gepresenteerd, wil Suriname dat zijn standpunt erin wordt opgenomen. “Wij zijn niet op solo-actie, maar zullen bij de EU gewoon ons standpunt kenbaar maken en willen dat ons standpunt, al zijn we in de minderheid, ook opgenomen wordt in de conclusie. Wij hebben daarbij een strategie naar de Caricom toe”, stelt Marica. Hij benadrukt dat er geen enkel spanningsveld is tussen Suriname en de Caricom.

 “We verschillen van inzichten. Maar dat is niet gek. Elk land probeert zijn belangen veilig te stellen, zo ook Suriname. We kunnen voordeel trekken uit een andere regeling en gaan daarover lobbyen. Wij gaan geen geheimzinnige operatie volgen.”.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,30-10-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics