Nickerie.Net, maandag 30 oktober 2006


WiN opleiding levert Nickerie 15 psycho-sociale councelors

Just Vriesde, 28/10/2006

NIEUW-NICKERIE - Vanaf donderdagavond is Nickerie 15 psycho-sociale councelors rijker. Deze hulpverleners zullen te vinden zijn op de VOJ-scholen, maar naar alle waarschijnlijkheid wordt hun sector uitgebreid naar de lagere scholen. In 2003 waren de inmiddels geslaagde cursisten een HBO-opleiding begonnen verzorgd door Stichting Welzijns instituut Nickerie (WiN) met medewerking van het landelijk werkend nascholings-en opleidingsinstituut voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg en aangrenzende terreinen (RINO).

"Wij hadden gemerkt dat onze kinderen met een heleboel problemen zaten en dat werkte remmend op hun leerprestaties. Omdat wij weten dat leerprestaties van het kind alleen maar beter kunnen worden wanneer een oplossing voor de problemen gevonden is, hebben wij een praatgroep gevormd," legt Livia Pelswijk voorzitter van de associatie van counselors in Suriname het ontstaan van de groep hulpverleners uit. De groep kwam al gauw tot de ontdekking dat er meer kennis nodig was.

Vanuit het Welzijns instituut Nickerie (WiN) is hulp van professionals gezocht die de vrijwillig dienende leerkrachten begeleidden. Pelswijk verduidelijkt dat psycho-sociaal couselor geen beroep is waarbij je een diploma behaald en afsluit. "Je bent constant bezig met de bijscholing, omdat de cases niet identiek zijn." Kinder- en jeugdpsycholoog Guy Couturier, kinder- en jeugdpsycholoog, is momenteel in Nickerie om een dergelijke vervolgsessie te verzorgen. Hij leert de counselors dat je niet alleen tot kinderen, maar ook met kinderen moet praten. "Kinderen moeten gerespecteerd worden, als je alleen tot het kind praat heeft het kind het gevoel niet gehoord te worden. Dat maakt kinderen verdrietig en dat mondt uit in slechte leerprestaties."-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,30-10-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics