Nickerie.Net, dinsdag 31 oktober 2006


Leve de open sky politiek

Paramaribo - De eerste vlucht van Martinair richting Suriname markeerde afgelopen zondag een historisch moment. Het monopolie van KLM en SLM bestaat niet langer, tot vreugde van de Surinaamse gemeenschap in Nederland en van de inwoners van de voormalige kolonie. De eerste vlucht was helemaal volgeboekt. Martinair landde eergisteren op Zanderij na een rondvlucht boven Paramaribo. Het vliegtuig was rond 13.35 uur waar te nemen toen het zeer laag vloog boven Paramaribo. Dit is een mooie dag, zeggen velen. Velen vliegen al jaren regelmatig op en neer en pendelen tussen Suriname en Nederland. Men heeft nogal wat meegemaakt als het gaat om ticketprijzen op de route Amsterdam en Paramaribo.

Zeer misdadige prijzen. Veel onderzoek is gedaan naar de kostenopbouw van de tickets op de route. De duurste stoel, gelet op kilometerafstand en duur van de vlucht. Anderen beweren dat het gaat om de bezettingsgraad van het toestel het gehele jaar door. Aangezien de pieken van de vraag naar transport seizoengebonden zijn, heeft men behoefte de kosten te spreiden over het gehele jaar heen. De klant, die een ticket koopt begrijpt er niets van. Verschillende soorten tarieven, verschillende soorten toeslagen, de effecten van de prijs van olie en men blijft oneigenlijk afpersen op de route. Eindelijk is het zover. Iedereen is blij dat er nu eindelijk een einde is gekomen aan de macht van KLM en SLM.

‘Zij hebben ons jarenlang kaalgeplukt en dat zijn we helemaal zat.’ ‘De prijzen lagen altijd erg hoog, vooral als je op het laatste moment moest boeken, bij voorbeeld als iemand plotseling ziek werd,’ vertelt een passagier de Wereldomroep uit de eerste vlucht uit eigen ervaring. ‘Je betaalde standaard iets van 1800 euro, een belachelijk bedrag.’ Zijn ticket voor de inaugurele vlucht van Martinair kostte 620 euro, inclusief toeslagen en belastingen. ‘Ik heb nog wel geïnformeerd bij KLM en SLM, maar zij vroegen 875 euro, een verschil van meer dan 200 euro,’ motiveert de passagier zijn keuze. In december, een piekperiode, laat de passagier vier familieleden overkomen met dezelfde luchtvaartmaatschappij. ‘De verschillen waren voor die tickets nog een stuk groter. KLM en SLM vroegen iets van 1375 euro, ik heb bij hun nieuwe concurrent geboekt voor 875 euro.

 Dat scheelt me in totaal 2500 euro. Met dat geld kunnen we in Suriname heel veel leuke dingen doen.’ Martinair vliegt twee keer per week naar Suriname, op zondag en op dinsdag. Rob de Fluiter Balledux, financieel- directeur van Martinair, denkt dat de vluchten een gat in de markt vullen. ‘Het aantal reizigers richting Suriname stijgt al langere tijd met 10 procent per jaar. In 2004 ging het om 106.000 mensen, in 2005 om 124.000 en dit jaar gaat het richting de 136.000.’ Fluiter Balledux mikt op een marktaandeel van 33 procent. Hij sluit niet uit dat Martinair op niet al te lange termijn meer lijnvluchten op Suriname gaat aanbieden. ‘Als er veel belangstelling is voor onze vluchten, gaan we waarschijnlijk op meer dagen vliegen.’ Gelet op de groei van het aantal toeristen zal inderdaad het aantal vluchten op Suriname moeten worden verhoogd.

 Het is te verwachten dat er meer aanbieders zullen komen. Men waarschuwt wel dat men niet moet denken dat prijzen nog onder de Euro 500 zullen komen. De zegsman van Martiniar benadrukte ook het feit dat de maatschappij ondanks het aandeelhouderschap van 50% van de KLM, een onafhankelijk bedrijf is. Dus wij moeten geloven dat er geen prijsafspraken zijn. De ticketprijzen verschillen minimaal, slechts Euro 50. De vraag is of het niet meer zal gaan worden. Wat zal bij de passagiers het verschil uitmaken om te boeken bij de SLM, KLM en Martiniair? Gaat het om service, de prijs, dag van vertrek, het seizoen, etc.

Martiniair beweert dat zij geen ééndaagse vlieg is. Dat denken wij ook niet. Ondertussen is onze SLM begonnen met haar eigen offensief om tegen lage prijzen passagiers te krijgen op haar vluchten. Het wordt weer eens leuk om te gaan vliegen. De consument heeft keuze en wordt verwend met vele speciale acties. Leve de open sky politiek. Het is even afwachten wat de korte termijn, middenlange en lange termijn effecten zullen opleveren.
 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

,31-10-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics