Nickerie.Net, woensdag 01 november 2006


Op eigen benen met self-made prothese

door Shalisha Madarun

NIEUW-NICKERIE - "Ik heb zelf al vier jaar geen been meer en dat heeft mij op het idee gebracht protheses te maken. Omdat ik zelf geen geld heb om het ziekenhuis te betalen heb ik mijn eigen verstand gebruikt om met zo min mogelijk geld een zo goed mogelijk product te maken," vertelt de 57-jarige Herman Kasmo. Een prothese besteld via het ziekenhuis kost ongeveer drieduizend Surinaamse dollars, weet hij. De prothese die Kasmo maakt kost ongeveer vijftig Surinaamse dollars. "Ik maak deze protheses niet alleen voor mijzelf maar ook voor anderen. Mensen die ook net als ik die dure niet kunnen betalen. Wel moeten zij hun eigen spullen brengen en ik maak het dan voor hen." Het materiaal dat de klanten nodig hebben is allereerst een stuk PVC-buis.

De doorsnede van deze buis is afhankelijk van het been van de klant. Daarnaast moeten de clienten zorgen voor lijm, kunstleer, slippers voor de teentjes en de zool, jeansstof, bandjes voor de stevigheid, schuimleer en tenslotte kniebeschermers zodat het been prettig zit. Bij het maken van de kunstbenen krijgt hij de volledige ondersteuning van zijn vrouw Soeparni Kasmo. Ze helpt hem bij het plaatsen van de bandjes en de jeansstof op de PVC-buis. Het maken van een prothese duurt ongeveer een week. Kasmo beperkt zich tot het maken van onderbenen, maar ook voor reparaties kan men bij hem terecht. Voor de amputatie van zijn been was de prothesemaker als lasser werkzaam bij Surland. Daar heeft hij ongeveer dertig jaar gewerkt. Daarnaast had hij een bloemisterij. "Ik vraag geen geld voor het maken van een prothese, maar omdat ik geen ander inkomen heb is een kleinigheid natuurlijk altijd welkom,"zegt Kasmo. Hij krijgt een toelage van het ministerie van Sociale Zaken van 100 Surinaamse Dollars per maand. Dit is niet voldoende om zichzelf en zijn vrouw te onderhouden. "Dat is de reden dat ik nu ook schoenmaker ben geworden." Kasmo maakt zelf nog steeds zijn erf schoon. "Al is mijn been geamputeerd toch doe ik alles zelf en dat dankzij mijn zelfgemaakte kunstvoet," vertelt hij trots. Tot nu heeft hij al tien protheses gemaakt. Vier voor zichzelf en zes voor andere mensen. Niet alleen voor Nickerianen, maar ook voor personen uit Paramaribo en Moengo. "Bij mij gaat het erom dat ik iedereen zoveel mogelijk wil helpen, omdat ik zelf weet hoe het is om zonder een steun te lopen. Het lopen met een prothese gaat stukken makkelijker. Dat heb ik zelf ervaren.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,01-11-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics