Nickerie.Net, donderdag 02 november 2006


Cruiseterminal kan jaarlijks 10 miljoen opleveren

Erna Aviankoi

Paramaribo - Met een goede cruiseterminal kan Suriname jaarlijks ruim 10 miljoen euro binnenhalen aan cruiseschepen en hun passagiers.Op jaarbasis kunnen ongeveer twintig schepen en ongeveer 700 toeristen per schip het land aandoen. Alle risicofactoren meegenomen kan de geschatte investering van ruim 40 miljoen euro binnen vijf jaar worden terugverdiend. Onder grote publieke belangstelling presenteerde Wandy Quartier maandagavond, in de conferentiezaal van de Kamer van Koophandel, haar afstudeerproject 'Het ontwerp van een Cruiseterminal in Paramaribo'. Ze studeerde daarmee af aan de Stichting Polytechnic College Suriname, studierichting Infrastructuur met als specialisatie Civiele Techniek en verkreeg de graad van Bachelor of Applied Technology (B.Tech.)

 Zo zou de cruiseterminal eruit moeten zien. In totaal zou het geheel 12.000 vierkante meter moeten beslaan. Binnen vijf jaar zou Suriname de investeringen kunnen terugverdienen. Quartier ziet de bouw van een cruiseterminal, die binnen een straal van vijf kilometer binnen Paramaribo moet worden gerealiseerd, als directe stimulans voor het toerisme in Suriname.

Een terminal is een begin- of eindhaven van een verkeers-, lucht- of scheepvaartlijn. Quartier geeft in haar afstudeerproject, dat in de periode oktober 2005 tot augustus 2006 werd uitgevoerd, aan hoe de Waterkant omgebouwd kan worden tot een haven voor cruiseschepen. Volgens de pas afgestudeerde moet, om cruise-schepen te kunnen laten aanmeren aan de Waterkant, allereerst een damwand worden geconstrueerd. Uitgaande van schepen met een lengte van 200 meter en een diepgang van 6 meter (even groot als de Minerva II die Suriname onlangs aandeed...red.), zal de damwand een lengte van ongeveer 400 meter moeten hebben. Deze zal lopen van de Marinetrap tot de steiger van de Scheepvaart Maatschappij Suriname. De terminal zal een oppervlakte van 12.000 vierkante meter beslaan, waarbij deze zodanig wordt ingericht dat hij kan voldoen aan internationale standaarden. Op basis van duurzaamheid, investering, uitvoering en toepassing koos Quartier voor een damwand van staal.

Wereldwijd steken steden enorm veel geld in cruiseterminals, omdat de investeringen zichzelf terugverdienen. De gemiddelde cruiseschip-passagier geeft gemiddeld 100 euro per dag uit, terwijl een 'normale' toerist ongeveer 60 euro per dag besteedt.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,02-11-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics