Nickerie.Net, zaterdag 04 november 2006


Rijstexport naar BraziliŽ - havenfaciliteiten Nickerie ontoereikend

Nickerie -  Met de belading van het schip de Marathon is donderdag een aanvang gemaakt met de eerste tranche van de rijstexport naar het zuidelijk buurland BraziliŽ. Rijstverwerker B. Ramadhin zei desgevraagd aan DBS dat dit nu eindelijk van de grond is gekomen na veel discussies binnen de sector en het parlement. Ramadhin die het contract van de 10.000 ton naar BraziliŽ heeft, zei verder dat getracht wordt alvast een hoeveelheid van 2500 metrieke ton te exporteren. De rijstverwerker is niet te spreken over de wijze waarop de regering zaken behandeld en vaak genoeg geen moment aandacht schenkt aan de landbouw in Nickerie. Het schip dat nu aangemeerd is bij een particuliere aanmeersteiger heeft volgens hem een grotere laadcapaciteit, maar die kan niet maximaal benut worden omdat de vaargeul voor de monding van de Nickerierivier door de jaren heen is dichtgeslibd.

 Dit maakt dat schepen vaak meer laadcapaciteit hebben, maar Nickerie uiteindelijk met minder lading verlaten. De Nickeriaanse rijstverwerker spuugde ook zijn gal uit over de beheerder van de Algemene Steiger die steeds met andere wetten voor de dag komt en op geen enkele wijze medewerking verleent. Deze steiger stelt haast niks meer voor en is reeds jaren vervallen. Een kraan kan dan ook moeilijk op deze wankele steiger. Meestal zijn boten zonder kranen veel goedkoper, maar helaas moeten zij vaak ervoor kiezen om duurdere schepen in te zetten om rijst te laden, wat ook veel scheelt in de prijs. Naar zeggen van B.Ramadhin beschikt Nickerie nog altijd over de slechtste havenfaciliteiten in heel het Caribisch gebied.

Hij vindt het jammer dit te zeggen, maar het moet ook eens naar voren komen, misschien dat men dan beseft op regeringsniveau dat dit de naakte waarheid is. De Nickeriaanse rijstverwerker heeft DBS ook verteld dat later deze maand de volgende exporten naar BraziliŽ zullen plaatsvinden. Tegen medio december hoopt hij de laatste partij te versturen en daarmee de 10.000 ton contractueel te hebben voltooid. ďHet gaat helemaal niet goed in de landbouwsectorĒ vervolgde Ramadhin. Hij onthulde ook dat hij geen ontheffing van de regering kan krijgen om landbouwmachines vanuit India naar Nickerie te halen. Dit is volgens hem een behoorlijke deuk in de rug van de sector die verder aan het doodbloeden is.

 Ook gaf hij aan dat er nog meer landbouwers het komend seizoen over de kop zullen gaan. Het beleid in ons land deugt helemaal niet en vooral als we kijken naar het ministerie van LVV dat doet alsof zijn neus steeds bloedt. Qua concurrentie heeft Ramadhin gezegd dat het westelijk buurland Guyana ons behoorlijk wat tegengas kan geven, omdat de regering daar alles eraan doet om steeds te blijven concurreren. Suriname kan niet op tegen de concurrentie van de Guyanezen.

Bureaucratie en politiek verzieken de sector nog meer. Het is puur nalatigheid van de regering dat deze dingen gebeuren. Zij maakt haar huiswerk nooit op tijd, zegt B.Ramadhin. Kijk maar naar onze haven, de dichtgeslibde vaargeul, de productie van het afgelopen seizoen. Het hoefde helemaal niet zo te zijn. Het kon beter, gaf Ramadhin gebelgd aan. De rijstverwerker ziet de deal met BraziliŽ als heel positief, maar kon niet bevestigen of deze gecontinueerd zal worden.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

,04-11-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics