Nickerie.Net, donderdag 09 november 2006


Cruisetoerisme dichterbij met herstructureringsplan Waterfront Paramaribo

Daniëlla Tauwnaar, 09/11/2006

Paramaribo - Het opzetten van een moderne, multifunctionele cruiseterminal in Paramaribo kan binnen afzienbare tijd een feit zijn, mits de afzonderlijke inspanningen hiertoe worden samengebracht en beleidsmakers zich committeren aan de uitvoering van het plan. Dit zegt Havenbeheer directeur John Defares, met voor zich het lijvige eindrapport ‘Herstructurering Waterfront Paramaribo’.

In de studie krijgt het gebied tussen de Centrale Markt en de SMS-steiger een complete face-lift, met als middelpunt een aanmeerfaciliteit voor cruiseschepen met kunst-, culturele-, theater-, en horeca-accommodaties voor zowel toeristen als de lokale bevolking. Dit geheel naar het voorbeeld van Estâçao das Docas, een veelzijdige cruiseterminal in Belem, Brazilië, die eveneens aan de rivier ligt, bij een oude haven en de markt.

De investeringsstudie heeft ongeveer 200.000 euro gekost en is gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken in Nederland en uitgevoerd door Infra Consult + Engineering, Marketing Research Consulting en Dutch Caribbean Consultants. De uitvoeringskosten van het project zijn geraamd op 35 miljoen US dollar, waarvoor deels fondsen beschikbaar zijn.

In het plan is grondig infrastructureel onderzoek gedaan en zijn prognoses voor bouw training en opleiding volledig uitgewerkt. Voorafgaand aan de studie zijn er hearings geweest met onder andere de toenmalige ministers van Openbare Werken, Natuurlijke Hulpbronnen, Planning en Ontwikkelingssamenwerking, Regionale Ontwikkeling, Transport Communicatie en Toerisme, alsook met de Maritieme Autoriteit Suriname, de Kamer van Koophandel en Fabrieken, districtscommissarissen, markthouders van de Vreedzaammarkt, Stichting Toerisme Suriname en plaatselijke architectenbureaus.

Het rapport ligt thans bij de minister van TCT. “We hopen het binnenkort te kunnen presenteren aan de regering”, zegt de havendirecteur. “Afgelopen week hadden we een delegatie Italianen op bezoek, wiens belangstelling alleen maar uitgaat naar cruise toerisme in Suriname. Dus de behoefte bestaat.” Defares voegt er expliciet aan toe dat de Nieuwe Haven Terminal op geen enkele wijze geschikt is of zou zijn voor cruisetoerisme of afhandeling van personenverkeer. Dit, omdat de haven uitsluitend een commerciële haven is. “In zijn huidige staat is het absoluut geen visitekaartje voor toeristen, maar ook na rehabilitatie kan de haven worden geschrapt als aanmeergelegenheid voor personen.”.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,10-11-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics