Nickerie.Net, zondag 12 november 2006


Van Ardenne vindt reactie Venetiaan 'waardeloos'

Paramaribo - “Waardeloos!” Dat vindt de Nederlandse minister Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking van de weigering van president Ronald Venetiaan begin deze week om haar te ontvangen en de wijze waarop regering en parlement zich dinsdag over de Nederlandse veiligheidscontroles op Schiphol hebben uitgelaten.

Venetiaan heeft internationale stappen tegen Den Haag aangekondigd. Bij terugkeer in Nederland na haar werkbezoek aan Suriname, zei Van Ardenne aan verslaggevers dat er geen verandering komt in het Nederlands beleid met betrekking tot de drugs- en veiligheidscontroles op Schiphol. Ze vindt de heisa die Suriname maakt, maar niks. “Ik vind dat de Surinaamse regering, maar ook de assemblee, het parlement, deze kwestie wel erg hoog hebben opgenomen. Echt een beetje onwaarschijnlijk hoog.

De controles op Schiphol, die overkomen ons allemaal”, stelde de Nederlandse bewindsvrouw. “Ik zie op dit moment geen oplossing, omdat die veiligheidscontroles gewoon nodig zijn. Het is natuurlijk waardeloos, dat een president en vicepresident zeggen zich van de controles te distantiëren”, vervolgt ze.

Van Ardenne vindt praten over de onderwijssituatie in Suriname belangrijker dan de inhumane behandeling die passagiers op Schiphol krijgen. NF-fractieleider Otmar Rodgers is witheet van woede over Van Ardenne's recente uitspraken. In het parlement had hij zich dinsdag ook al kritisch uitgelaten over de volgens hem belerende toon, waarop de bewindsvrouw maandag over de ontwikkelingen in Suriname had gesproken. “Puur ge-ouwehoer, puur rotzooi”, reageert hij op haar jongste uitspraken. Volgens Rodgers is het probleem niet de controle van Surinaamse ministers op Schiphol. “Yu no e sutu yu klauwvieter ini umasma mindrifutu (Je steekt je vingers niet in de vagina's van vrouwen). Dat doe je niet”, zei hij gistermorgen op Radio-ABC. Het assembleelid stoorde zich mateloos aan de betuttelende en aanmatigende wijze waarop Van Ardenne heeft gereageerd op de vergadering in het parlement en de reactie van Venetiaan. “Men heeft lak aan de gevoelens van Suriname. En dan praat ze over ‘waardeloos’. Luku en gi mi”, aldus Rodgers. Hij zegt de regering te zullen oproepen, in de toekomst alle bezoekende Nederlandse ministers als doodgewone stervelingen te behandelen. De president en vicepresident zullen hen niet meer moeten ontvangen. Rodgers blijft erbij dat de controle mag, alleen stuit het onderzoek in de lichaamsholten hem tegen de borst.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,11-11-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics