Nickerie.Net, maandag 13 november 2006


Bespreking nieuwste ontwikkelingen suikerziekte

Beta Debidien

NIEUW NICKERIE - In het kader van Wereld Diabetesdag ( 14 november) wordt op woensdag 15 en donderdag 16 november aanstaande voor artsen, verpleegkundigen, patiŽnten en belangstellenden een diabetessymposium gehouden in de Ballroom van Hotel Torarica. Chander Mahabier, voorzitter van de commissie ĎCoŲrdinatie en Ondersteuning Gezondheidszorg Surinameí (Cogesur), zegt dat tijdens dit symposium de allernieuwste ontwikkelingen op het gebied van suikerziekte en de diabetische voetzorg besproken zullen worden door experts uit binnen- als buitenland.

Mahabier tekent aan dat suikerziekte vrij veel voorkomt in Suriname. De complicaties die met deze ziekte gepaard gaan, zoals infecties, amputaties, nierfunctiestoornissen, hart- en vaatziekten en, op lange termijn, blindheid, hebben een enorme impact op het leven van vooral de patiŽnten, hun families, maar ook op de hele gemeenschap. Het is algemeen bekend dat met een optimale voorlichting over en behandeling van suikerziekte, een groot deel van de complicaties, waaronder bijvoorbeeld amputaties, voorkomen kunnen worden.

Op initiatief van Cogesur is ergens in 2004 het startsein gegeven voor de opleiding tot diabetesverpleegkundige in Suriname. Momenteel zijn er 60 diabetesverpleegkundigen opgeleid en in de praktijk werkzaam, niet alleen in de stad, maar ook in de districten. De diabetesverpleegkundige is in staat de voorlichting op een voor de patiŽnt begrijpelijke wijze te geven en in samenwerking met de diŽetiste en de arts te komen tot een optimale afstemming van behandeling van de individuele patiŽnt.

Volgens Mahabier is het streven ook om 60 diabetesverzorgenden op te leiden. Het doel van deze opleiding is om ziekenverzorgende op te leiden , waardoor zij in staat zijn in samenwerking met de diabetesverpleegkundigen personen met diabetes mellitus te begeleiden. De theoretische en vooral het praktische deel van de opleiding is door de docenten aangepast aan het opleidings- en ervaringsniveau van de ziekenverzorgenden. De gezondheidsassistenten die werkzaam zijn in het binnenland zullen erbij betrokken worden.

"Met dit project hopen wij een bijdrage te leveren aan een betere kwaliteit van diabeteszorg zowel in Paramaribo als in de districten en zijn wij ook ervan overtuigd dat het leidt tot significante daling van de complicaties van suikerziekte en dat het bijdraagt aan de kwaliteit van het leven van de diabetespatiŽnt." Aldus Mahabier.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,13 -11-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics