Nickerie.Net, maandag 13 november 2006


Schade waterramp 150 procent van bnp Nationaal herstelteam noodzakelijk

Lorenzo Irion, 13/11/2006

Paramaribo - De schade van de waterramp van mei dit jaar, bedraagt 150 procent van het bruto nationaal product (bnp). Deze berekening is van toepassing op het district Sipaliwini. In dit district is een studie gedaan naar de sociaal-economische gevolgen van de ramp. Het verzoek voor dit onderzoek kwam van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en werd uitgevoerd door een team van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Cariben (ECLAC) samen met enkele Surinaamse deskundigen.

De financiële en logistieke ondersteuning voor dit onderzoek kwam van het United Nations Development Programme (UNDP). De totale schade in het gebied is gesteld op 152.572.776 Surinaamse dollar. Daarbij zijn de sectoren onderwijs, landbouw, toerisme, gezondheid, huisvesting en handel onderzocht. Landbouw kreeg de grootste slag met ruim 83.000.000 Surinaamse dollar aan schade. Het verlies van cassave-aanplanten zorgde voornamelijk voor dit hoge cijfer.

Volgens Rudolph Buitelaar, adjunct-directeur van het hoofdkantoor van ECLAC voor het Caribisch gebied, die het resultaat van de studie presenteerde in het gebouw van het Nationaal Instituut voor Milieu Onderzoek in Suriname (Nimos), is het berekeningssysteem ingewikkeld. “Er wordt gewerkt met schade in onroerend goed en voorraden, verliezen waaronder gederfde inkomsten en doorwerking daarvan, waarbij de ramp wordt uitgedrukt in percentages van het bnp”. Hij geeft toe dat slechts gewerkt is met cijfers die al verzameld waren door het Binnenlands Overleg en uit navragen die gepleegd zijn.

Buitelaar raadt aan om een nationaal herstelteam op te zetten. Strategisch moet dit team een snelle aanpak uitvoeren. Geldinjectie is nodig om de schoolgang en de productieve arbeid weer te normaliseren. Hij prijst de aanpak van operatie Fala Watra die erger voorkwam, waardoor niemand door de ramp om het leven kwam. Het traditioneel gezag droeg daar ook toe bij. Minister Felisi van Regionale Ontwikkeling verklaart dat deze studie nodig was om volgens internationale normen verantwoording af te leggen aan de donateurs.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,13 -11-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics