Nickerie.Net, maandag 11 december 2006


Justitietop betreurt vrijlating Guyanese verdachten

PARAMARIBO/NW.NICKERIE - Procureur-generaal Subhas Punwasi en Justitieminister Chandrikapersad Santokhi betreuren de vrijlating van de drie Guyanese mannen die verdacht worden van ernstige strafbare feiten. Hun invrijheidstelling was onvermijdelijk zegt Punwasi, omdat het Openbaar Ministerie niet binnen de wettelijk vereiste termijn bewijs tegen het trio heeft kunnen verzamelen. Ze werden samen met landgenoot Shaheed ‘Roger’ Khan in verband gebracht 213 kilo cocaine die de politie in juni van dit jaar op twee lokaties in Paramaribo had onderschept.

De procureur-generaal blijft er echter bij, dat de “verdenkingen nog recht overeind staan, alleen hebben we ze niet hard kunnen maken”. Santokhi geeft aan, dat conform de wettelijke regels de verdachten door de rechter-commissaris in vrijheid zijn gesteld wegens gebrek aan bewijs. Punwasi en Santokhi zien de invrijheidstelling niet, zoals de politie, als een klap in het gezicht van de opsporingsdiensten. Integendeel; Shaheed ‘Roger’ Khan was het belangrijkste doelwit, en in het onderzoek tegen hem zijn ook de personen die directe banden met hem hadden en in zijn gezelschap vertoefden, gearresteerd.

Het drietal fungeerde als zijn lijfwacht. “Deze personen waren bijrolvervullers, maar die moest je ook onderwerpen aan een onderzoek”, zegt Santokhi. Punwasi zegt aan de Ware Tijd, dat tijdens het onderzoek naar de verdachten in de betreffende drugszaak verklaringen zijn afgelegd die een verband aanwezen tussen Khan en zijn entourage en de verdovende middelen. “We zijn van mening dat als wij de verdenkingen die nog recht overeind staan niet hard hebben kunnen maken, wij dan daar een punt achter moeten zetten. Je kan niet blijven verdenken”.

De vrijlating heeft geen demotiverende invloed op de politie of het vervolgingsapparaat, verzekert de procureur-generaal, omdat dit soort zaken bij het werk horen. “We betreuren met zijn allen dat ondanks alle inspanningen van de politie en het Openbaar Ministerie, we er niet in geslaagd zijn om die verdenkingen hard te maken”. De drie Guyanezen zijn gisteren (22nov06) in Nickerie over de grens gezet door het Arrestatie-Team op grond van het feit dat ze illegaal zijn binnengekomen en ook illegaal hier verbleven. De politie van Nickerie werd pas om assistentie gevraagd toen de operatie al gaande was. Ook bij de oversteekplaats te Southdrain wist men niets van de uitzetting. In boeien geslagen werden de illegale vreemdelingen onder zware bewaking van het A-team rond 12 uur ‘s middags afgeleverd in Guyana.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

, 23-11-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics