Nickerie.Net, maandag 11 december 2006


Alarm tegen misbruik 'abortuspil' Cytotec

Paramaribo - Gynaecologen en huisartsen, alsook enkele apothekers luiden de alarmbel over het ondeskundig en veelvuldig misbruik van het middel Misoprostol, dat onder gebruikers beter bekend staat onder de merknaam Cytotec. Het middel, dat internationaal geregistreerd staat als medicijn tegen maagklachten, wordt tegenwoordig steeds meer zonder deskundige begeleiding gebruikt als 'abortuspil'. Er bestaat zelfs een levendige handel in deze tabletten en steeds meer jonge vrouwen en tieners gebruiken ze voor het beeindigen van ongewenste zwangerschappen.

"Meisjes verkopen het aan vriendinnen zonder dat ze doorhebben dat het middel levensgevaarlijk is", zegt Andre Ramkhelawan, vrouwenarts in het 's Lands Hospitaal bezorgd. "Het begint de spuigaten uit te lopen. Vrouwen gebruiken Cytotec zelfs als anticonceptie. Dat is zeer gevaarlijk. Je kan de tabletten niet gebruiken om je menstruatie te regelen", benadrukt Rheo Jessurun, gynaecoloog in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).

Veel gebruikers weten niet dat bij ondeskundig gebruik van dit medicijn, de kans groot is dat de vrucht niet of deels losraakt. Ernstige complicaties zijn daarvan het gevolg. "Soms lopen vrouwen weken met bloedingen rond", weten beide vrouwenartsen. Ook Ramkhelawan krijgt regelmatig deze groep vrouwen op zijn poli, van wie een deel er zelfs heel ernstig aan toe is. "Ik schrijf dit middel nooit voor, omdat het bijwerkingen heeft, zoals het opwekken van abortus", zegt een bekende huisarts, die niet bij naam genoemd wil worden.

Hij geeft toe dat Cytotec veel wordt voorgeschreven, voornamelijk door jonge artsen. Dit merkt hij aan de vele patienten die binnenkomen met complicaties nadat zij het middel hebben gebruikt. Andere artsen met wie de Ware Tijd sprak hebben deze trend ook op hun poli gemerkt. Meestal hebben zij geen andere uitweg dan deze patienten acuut te curetteren. Ook op de Spoedeisende Hulp van het AZP worden patienten met complicaties binnengebracht, weet dokter Ingrid Chan, coordinator van deze unit. Cijfers zijn vooralsnog niet beschikbaar.

Het ondeskundig gebruik van Cytotec heeft eerder dit jaar geleid tot de dood van een jonge vrouw van in de twintig, verneemt de Ware Tijd vanuit het AZP. Deskundigen in dit ziekehuis konden niet veel meer doen, omdat de vrouw reeds veel bloed had verloren. Geruchten blijven aanhouden dat dit jaar nog twee jonge vrouwen uit Nickerie het leven lieten na het gebruik van Cytotec. De krant heeft dit niet bevestigd kunnen krijgen.

Cytotec komt niet voor in de Nationale Geneesmiddelenklapper. Dit wordt bevestigd door Ingrid May, directeur van het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname. De meeste apotheken importeren het middel zelf in kleine hoeveelheden. Het grootste deel blijkt illegaal het land binnen te komen via Frans-Guyana, Guyana en Brazilie. "De tabletten worden veel binnengebracht door Braziliaanse dames", weet Ramkhelawan. "Via hen vindt de medicijn zijn weg grif naar de goudvelden in het binnenland waar een florerende handel plaats vindt.

Bijna elk opgeschoten marronmeisje is bekend met Cytotec", licht de vrouwenarts toe. Gerdie Sabajo, hoofd van de apotheek van het Streek Ziekenhuis in Nickerie, bevestigt de stroom vanuit het westelijk buurland. "Het middel is daar ook heel populair. Hier in Nickerie gaan ze even naar de overkant en brengen het binnen", zegt hij.

Undercover checkte de Ware Tijd in acht apotheken in Groot-Paramaribo de beschikbaarheid van Cytotec. Zes van deze bedrijven hadden het middel niet in voorraad, twee die het wel hadden waren bereid het uitsluitend te verstrekken op recept, maar dan enkel en alleen van de gynaecoloog.

De tabletten worden verkocht voor 5 Surinaamse dollar per stuk. Wie geen recept heeft kan Cytotec ook kopen bij Ali's Drugstore. "Ja we hebben het in voorraad. U kunt het nu krijgen voor 5 SRD", gaf een medewerker van deze zaak een de Ware Tijd journalist telefonisch door. Toch blijft het onduidelijk wie Cytotec mag voorschrijven. "Als het is tegen maagklachten, mag elke arts dat doen", volgens Jessurun. Over dit aspect kon de krant geen duidelijkheid verkrijgen omdat de Pharmacy Control Coordinator van het Ministerie van Volksgezondheid uitlandig is.

Alle gynaecologen met wie de krant sprak, benadrukken dat zij Cytotec alleen gebruiken in zeldzame gevallen, bijvoorbeeld wanneer blijkt dat er zich afwijkingen ontwikkelen bij het ongeboren kind. "Doen we dat niet, dan is de kans groot dat het kind gehandicapt ter wereld komt", zegt Jessurun. Zowel hij als zijn collega's die de krant te woord stonden, alsook enkele huisartsen en apothekers, adviseren het ministerie van Volksgezondheid om de import van Cytotec zo snel mogelijk te reguleren. Het middel moet centraal het land binnenkomen en vanuit een punt worden gedistribueerd. Ook zou het recept volgens de vrouwenartsen alleen door hun moeten worden uitgeschreven. DWT.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

, 04-12-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics