Nickerie.Net, donderdag 14 december 2006  


Noordpool smelt sneller dan verwacht

AMSTERDAM -  Een fikse zeespiegelstijging van enkele meters en daarmee een concrete bedreiging voor overstroming van delen van Nederland, lijkt onafwendbaar. Bovendien lijken de laatste decennia aangebroken voor in het wild levende ijsberen. Dat moeten de schokkende conclusies zijn van een studie die gisteren werd gepubliceerd in het Amerikaanse blad Geophysical Research.

Uit het onderzoek blijkt dat het wegsmelten van de poolkap veel sneller gaat dan gedacht. Nog 25 jaar en het broeikaseffect heeft al het ijs op de Noordpool weggevreten. De afgelopen 25 jaar is de poolkap al met een kwart geslonken. Tot twee jaar geleden vroor in de winter de poolzee weer dicht. Sinds 2004 gebeurt dat niet meer. Het smelten van de kap versterkt zichzelf bovendien. Door het afsmelten van de ijskap groeit het wateroppervlak. Dit water absorbeert warmte waardoor de temperaturen ter plekke versneld oplopen met als gevolg dat nog meer ijs smelt.

’We moeten rekenen met enkele meters’  

Het Amerikaanse onderzoek over de smeltende kap van de noordpool is een bevestiging van eerdere bevindingen. Dit stelt de klimaatdeskundige van het Wereld Natuur Fonds (WNF), Barbara van der Hoek. „Ook foto’s van NASA-satellieten laten zien dat het ijs op Groenland en in het Arctisch gebied sterk afneemt”, legt zij uit. „Op de noordpool verdwijnt het jachtgebied van de ijsberen. Ze hebben simpelweg ijs nodig om te overleven. De dieren zullen verdrinken of van de honger omkomen. Niet alleen zee-ijs smelt maar ook landijs met als gevolg een zeespiegelstijging. De cijfers van de onderzoeken variëren momenteel van enkele tientallen centimeters stijging van de zeespiegel tot zeven meter. Als de klimaatverandering in dit tempo doorgaat, moeten we in ieder geval rekening houden met enkele meters.”

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Geaphysical Research

,13-12-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics