Nickerie.Net, vrijdag 15 december 2006  


Toename afschrijvingen bij VOJ-scholen

Yolanda Ho A Sjoe, 14/12/2006

NIEUW-NICKERIE - Het aantal jongeren dat door wangedrag wordt afgeschreven stijgt. In de de afgelopen twee maanden zijn zeven leerlingen van de Technische School vanwege wangedrag afgeschreven en een van de Bueno Bibazschool wegens vandalisme.

Marlene Lynch, direktrice van de Technische School, schrijft niet graag leerlingen af, maar soms is er geen andere keus. “We zijn bezig kinderen op te voeden en te vormen willen we goede burgers afleveren”, zegt Lynch. “Er is een schoolreglement, waaraan een ieder zich moet houden. Je moet optreden tegen leerlingen die de kantjes aflopen en zich na de vele aanzeggingen toch indisciplinair blijven gedragen”. De schoolleiding zal niet tolereren dat leerlingen ongepaste termen gebruiken of een onderdirecteur uitdagen om te vechten, of op school marihuana te verkopen. “Als je een slecht voorbeeld bent voor de anderen, moet je eruit”, aldus Lynch. “De opvoeding begint thuis en de opvoedingsstijl van de ouders is de basis waarop het kind zich kan ontwikkelen”.

Binnen de gemeenschap gaan stemmen op om ondeugende leerlingen op te sluiten. Volgens Hoofdinspecteur van Politie, Elfried Metroos, houdt de politie wel rekening met het feit dat het kind onderwijs moet volgen. "Je kan een leerling niet langdurig opsluiten. Je maakt hem dan tot een groter crimineel. Sancties kunnen niet eeuwig duren. Daarom sturen wij zulke leerlingen na afstemming met het Openbaar Ministerie met een ernstige reprimande naar huis”, zegt Metroos.

Fabian van Dooten, is één van de leerlingen die van de Technische School is afgeschreven. Hij vindt het erg wat hem is overkomen. Hij kreeg na drie en een halve week opnieuw een kans om op de Ramjaneeschool (LBGO) onderwijs te volgen en zal die zeker benutten. De meningen van de ouders lopen uiteen. Een ouder meent dat de leerkrachten meer geduld moeten betrachten , terwijl een ander alsvolgt reageert; “Dankzij de strengheid van Mevr Lynch zijn mijn twee kinderen grote mannen in de maatschappij geworden.".-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,14-12-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics