Nickerie.Net, vrijdag 15 december 2006  


West Suriname heeft eigen informatie en documentatiecentrum

Just Vriesde, 13/12/2006

 

SIPALIWINI/SECTION - De BHP Billiton en de Suralco LLC hebben een informatie en documentatiecentrum opgezet voor de dorpsgemeenschappen Apoera, Section en Washabo. Het in augustus afgeleverd centrum staat in het dorp Section en is op aandringen van de dorpelingen opgezet door multinationals die in dat gebied exploratie en exploitatie werkzaamheden verrichten.

 “Ik ben blij dat dit centrum er staat omdat de jonge generatie die nu naar school gaat niet verder moet achterraken op de ontwikkelingen die zich in de wereld voordoen”, zegt kapitein Nardo Aroepa van Section. Naast meubilair en mogelijkheden voor informatie en communicatie technologie is het volledig gekoeld centrum voorzien van informatie en documentatie over de multinationals en hun consessiegebied. Aroepa zegt dat “er naar gewerkt wordt om meer informatie over de dorpen in het centrum onder te brengen".

De bouw van het centrum is een uitvloeisel van de goede relatie die de dorpsbesturen hebben met de multinationals. Volgens Nardo Aroepa loopt de communicatie met de overheid stroef. Met de aanwezigheid van de multinationals is er werkgelegenheid gecreëerd en verdienen de lokale krachten.

Er is volgens de kapitein ook een keerzijde aan de medaille. Doordat de dorpelingen een andere job hebben worden de traditionele middelen van bestaan verwaarloosd. Daarnaast hebben de bewoners ook niet de garantie dat ze hun baan lang zullen behouden. Aroepa vindt het ook nodig dat de kapiteins in de gelegenheid worden gesteld om managementtrainingen te volgen, omdat ze daarmee hun dorpen naar een hoge mate van ontwikkeling kunnen stuwen. "Wij willen elke stap die bedrijven die in het gebied waar wij woonachtig zijn ondernemen goed afwegen ".

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,14-12-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics