Nickerie.Net, zaterdag 30 december 2006


Zwaardere aanrijdingen in 2006 - nieuwe maatregelen in 2007

Filia Enser, 29/12/2006

Paramaribo - Met nog enkele dagen te gaan in het jaar heeft de verkeerspolitie in vergelijking met vorig jaar, in 2006 minder aanrijdingen geregistreerd. Echter nam het aantal zwaardere aanrijdingen toe. Ofschoon de officiële cijfers in januari beschikbaar zijn, kan voorlopig worden gesteld dat meer personen slachtoffer werden bij één verkeersongeval. “Hierdoor is het aantal verkeersdoden meer geworden”, zegt het hoofd Verkeersvoorlichting, inspecteur Drohpatie Ramkhelawan.

De barometer voor verkeersongevallen staat nu reeds op 79, drie meer dan in 2005. Paramaribo staat aan kop met 28 slachtoffers terwijl er in Sipaliwini geen enkel ongeval met dodelijke afloop is geregistreerd. Nonchalance bij weggebruikers is de grootste boosdoener. Er is een verandering in attitude nodig, men moet minder haast en meer geduld hebben in het verkeer, stelt de inspecteur. Ze concludeert dat vanaf juli, toen met de snelheidscontroles werd gestart, minder verkeersongelukken zijn geregistreerd dan in de eerste zes maanden van dit jaar.

Als gevolg van een aanrijding vonden dit jaar al 24 voetgangers de dood. Gebleken is dat deze groep weggebruikers de verkeersregels niet in acht neemt en zonder rekening te houden met overige weggebruikers de straat oversteekt.

Vanaf 2007:

- veiligheidsgordel (seat belt) verplicht

- mobiel bellen tijdens het rijden verboden

- bromfietsers verplichte rijvaardigheidscertificaat

- fietser s'avonds lichtgevend voorwerp bij zich

Minister van Justitie en Politie, Chandrikapersad Santokhi, heeft strengere maatregelen voor 2007 aangekondigd, ook tegen onverantwoordelijke weggebruikers. Ramkhelawan juicht de maatregelen toe en ziet het komend jaar positief tegemoet. In 2007 voert de politie enkele maatregelen in die de afgelopen twee jaar goedgekeurd zijn en opgenomen in het politiehandvest. Zo wordt mobiel bellen tijdens het besturen van een voertuig verboden. Het rijden met een veiligheidsgordel, ook bekend als seatbelt, wordt verplicht gesteld. Bromfietsers zullen verplicht worden om een training te volgen in het toepassen van de verkeersregels. Ze ontvangen daarvoor een certificaat. Uit statistieken blijkt dat deze groep nog teveel betrokken is bij verkeersongevallen. “Ze nemen vaak genoeg deel aan het verkeer zonder dat ze de verkeersregels kennen.” Ook wil de politie invoeren dat fietsers in de avond iets lichtgevend aanhebben of een lichtgevend voorwerp bij zich dragen, zodat ze duidelijk herkenbaar zijn. De precieze ingangsdatum van al deze maatregelen maakt de politie nog officieel bekend.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /KNMI

,29 -12-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics