Nickerie.Net, woensdag 03 januari 2007


Econoom Chandi Jethu: ‘Brokopondo overeenkomst op de schop’

Martin Redjodikromo, 03/01/2007

Paramaribo - De regering moet niet afgaan op de studies die de bauxietmaatschappijen hebben gedaan over de bauxietvoorkomens van Bakhuys. De Brokopondo-overeenkomst van 1958, die voor 75 jaar geldt, moet op de schop en moet er op basis van een nieuwe overeenkomst worden gedeald over het Bakhuysbauxiet, omdat ons land na de afgelopen negentig jaren nog steeds een ‘broko pranasi’ is. Dit is de mening van econoom Chandi Jethu.

Volgens hem moet Suriname terug naar de tekentafel en zelf de studie financieren over zijn geologische voorkomens. Ook moet er een totaal geïntegreerde aluminiumindustrie worden opgezet, waardoor de inkomsten uit deze sector verder worden verhoogd. Jethu hield gisteravond op uitnodiging van de Rotary Club Paramaribo Central een lezing in hotel Krasnapolsky, met het thema ‘Suriname heeft de potentie een eerste wereld land te worden’.

Jethu is managing director van de Wall Street Investment Bank Bear Stearns. Hij studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam met als specialisatie financiering en beleggings- en bankwezen. Hij is lid van de Securities and Futures Authority waardoor hij erkend investeringsadvies kan verstrekken. Jethu werkt nu 21 jaar als investeringsbankier op de internationale kapitaalmarkt. Er is volgens Jethu geen haast om een deal te beklinken met BHP Billiton of de Alcoa. “We moeten eerst weten wat we hebben en gaan daarmee op de veiling. Je zal zeker vijf of zes bedrijven hebben die geïnteresseerd zijn in Suriname. Eén van ze gaat er alles aan doen om deze kans niet voorbij te laten gaan en met die moeten we een goede deal sluiten. Het gaat om hogere tax en top of the line royalties!”

Triest, vindt hij het dat over 2006 er aluinaarde-exporten ter waarde van ruim 630 miljoen US dollars hebben plaatsgevonden, waarbij de staat slechts een “habbekrats” van 50 miljoen heeft ontvangen. De inleider legt ook de nadruk op Nassau, waar Newmont met goudexploratie bezig is. “U moet weten dat Newmont helemaal paranoia is hier te komen, omdat de bewezen reserves tussen de 600.000 en 1 miljoen ounces is.” Uit de Cambiordeal zullen we lering moeten trekken, vindt Jethu. Hij voorspelt dat de goudprijs dit jaar de grens van 800 US dollar zal doorbreken.

Wat er ook gunstig uitziet, is de manier waarop Staatsolie de ontwikkeling van de offshore-olieindustrie aanpakt. Volgend jaar komt Repsol YPF met een boorplatform om te exploreren. “Stel dat we op een megavondst stuiten, dan kunnen we een offshore-olieprovince worden.”.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / dWT

,03-01-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics