Nickerie.Net, maandag 08 januari 2007


Directeur Panday van MCP onder vuur wegens nalatigheid

NIEUW NICKERIE - Rijstboeren voelen zich belazerd door Kries Brindaben Panday, directeur van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project (MCP). Zij zijn niet te spreken over de wijze waarop de organisatie irrigatiewater levert in de rijstpolders in Nickerie, aldus de Ware Tijd. “Natuurlijk kunnen wij begrijpen dat het MCP afhankelijk is van financiële middelen van de overheid, maar men had zijn huiswerk vooraf goed moeten maken”, zegt Amriet Hira, voorzitter van de waterschap van Drimmelenpolder. Hij is niet te spreken over de schaarste aan water, die gemaakt heeft dat zijn leden ook niet hebben kunnen inzaaien.

Volgens Hira had de directeur vooraf alles in kaart moeten brengen, zoals de benodigde hoeveel brandstof om de pompen te Wakay draaiende te houden tijdens het droge seizoen. Hij meent dat er helemaal geen stagnatie moest zijn in de watertoevoer uit Wakay, totdat alle rijstarealen waren ingezaaid. “De najaarsinzaai 2006 wordt over enkele dagen afgesloten, maar zitten we nu op een inzaai van ongeveer 17.500 ha”. Vanwege een tekort aan brandstof zijn de pompen op 23 december voor de tweede keer stilgelegd. “Het betekent dat ook dat deel van de brandstofvoorziening te Wakay niet optimaal is geweest”, zegt Hira.

Harinandan Oemraw, ondervoorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) onderkent de daling van het waterpeil onder het maaiveld. “Het is nu onmogelijk het gewas te bemesten, omdat er dringend water nodig is voor de planten.” Volgens de SPBA-voorman is de directeur reeds begin december op de hoogte gesteld van een verstopping in het Corantijnkanaal, waar hij weinig aan zou hebben gedaan om de zaak op te lossen. De directeur zou assistentie vragen bij het Nationaal Leger om de zaak te verhelpen, maar ook dat is niet gerealiseerd.

Oemraw zegt minister Kermechand Raghoebarsing van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) schriftelijk uitnodigen om zich in de rijstpolders te oriënteren, en zelf te zien wat zich daar afspeelt. Bindraben Panday geeft op de aan stijgingen het volgend commentaar: “Er is 50.000 liter brandstof geleverd te Wakay, waardoor twee pompen vrijdag aanstaande weer opgestart zullen worden, maar wel onder een voorwaarde dat de verstopping eerst wordt opgeheven", zegt Brindaben Panday. Met een aannemer heeft hij -Brindaben Panday- afgesproken om de blokkades op te heffen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,08-01-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics