Nickerie.Net, maandag 08 januari 2007


Offerfeest Ied-ul-ad-haa goed verlopen in Nickerie

Shalisha Madarun, 02/01/2007

NIEUW-NICKERIE - Moslims hebben tijdens de jaarwisseling in verschillende moskeeën het drie daagse Ied-ul-ad-haa of Qurbaani feest (offerfeest) gevierd. Op deze dagen worden runderen, schapen of geiten geslacht met het doel het vlees te verdelen onder moslim- behoeftigen, vrienden en familie. Kan iemand het zich niet permitteren een rund te slachten dan is het die persoon toegestaan een hissa (een deel) te nemen, omdat het toegestaan is een rund onder zeven mensen -die willen offeren- te verdelen. Anders is het met een schaap of geit die slechts door één persoon geofferd mag worden.

Het feest begint met het ied-ul-ad-haa Salaat (feest gebed) in de moskee waarna de gelovigen naar huis gaan om het dier zelf te slachten of bij de moskee blijven alwaar de dieren door de Imaam (voorganger) worden geslacht. Dit feest vindt zijn oorsprong in de Profeet Abraham die zijn zoon Ismaël wilde offeren aan God, nadat hij een droom had dat hij dit mest doen met iets of iemand waar hij het meest om gaf. Hiermee zou hij zijn liefde jegens God moeten bewijzen. Toevallig kwam zijn zoon in beeld. Abraham had geen andere keus, waardoor God zag dat hij de proef had doorstaan. Hij stuurde via de engel Gabriël een ram naar Abraham die hij moest offeren in plaats van zijn zoon.

Om zijn geloof te bevestigen moet elk jaar één van eerder genoemde dieren geofferd worden. De moslims nemen bij het slachten van de dieren wel alle voorschriften in acht. Volgens Antonius Winter, hoofd van het Bureau Openbare Gezondheid (BOG), hebben de moslims ook dit jaar al de gekregen instructies goed opgevolgd. “Alles is hygiënisch verlopen”, zegt Winter. “Ik was op vele plaatsen persoonlijk aanwezig en ben wel tevreden met de wijze waarop men omgaat met het vlees”, besluit hij.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / dWT

,08-01-2007


Extra foto's via Redactie Nickerie.Net

 

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics