Nickerie.Net, dinsdag 16 januari 2007


Grote werkloosheid onder jongeren in Nickerie

Werken als keukenbediende of metselaar met middelbare schooldiploma

Richenel Small

Nieuw Nickerie Ė Er blijkt een groot aantal jongeren in Nickerie te zijn die naar werk zoeken. Hoewel geen exacte cijfers beschikbaar zijn, moet het aantal vrij groot zijn, getuige het feit dat er grote aantallen sollicitatie-brieven verstuurd worden naar verschillende bedrijven en instanties. Het gaat onder andere om middelbaar geschoold kader, dat vanwege uiteenlopende redenen niet aan een baan geholpen kunnen worden.

Een deel heeft de HAVO of VWO afgerond en heeft onvoldoende mogelijkheden om verder op wetenschappelijk niveau te studeren. Er zijn gevallen waarbij de ouders niet genoeg financiŽle middelen hebben om de verdere studie te bekostigen. Vooral meisjes hebben een probleem erbij, aangezien niet alle ouders bereid zijn hun dochter naar de hoofdstad te sturen om een academische opleiding te volgen.

Voor personen die dringend behoefte hebben aan werk, zit er niets anders op dan allerlei jobs te accepteren. Zo zijn er enkele gevallen, waarbij dames met een middelbare opleiding als winkelverkoopster of zelfs als keukenhulp moeten werken om in hun dagelijkse behoeften te voorzien. Jongens moeten vaak hosselen en werken soms als timmerlieden of metselaar.

Deze situatie is frustrerend voor studenten die nu aan het studeren zijn en nu al weten dat zij moeilijk aan de bak kunnen komen. De roep om het particulier initiatief te ondersteunen wordt groter, omdat dat de enige manier is om werkgelegenheid te vergroten. Het overheidsapparaat blijkt reeds overvol te zijn, waardoor de kans om hierin opgenomen te worden miniem is. Een ander gegeven is dat vele particulieren vanwege bedrijfseconomische omstandigheden genoodzaakt zijn om de saneren, hetgeen betekent dat er banen geschrapt moeten worden.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

,16-01-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics