Nickerie.Net, dinsdag 16 januari 2007


Medicamenten uit Guyana redden mensenlevens in Suriname

Cito recepten per 'Back Track'

Richenel Small

Nieuw Nickerie/ Guyana - Dagelijks worden verschillende medicamenten vanuit Guyana naar ons land gebracht. Het gaat veelal om medicijnen die niet te verkrijgen zijn in de plaatselijke apotheken of te duur zijn. In een exclusief vraaggesprek met een medewerker van een drugstore in Skeldon, Guyana, blijkt dat dagelijks Surinamers bezoeken voor het kopen van dringend noodzakelijke geneesmiddelen.

Foto: Sarvanand’s Pharmacy, een drugstore te Skeldon, Guyana, waar vele Surinamers terecht kunnen voor medicamenten die niet in ons land verkrijgbaar of onbetaalbaar zijn. Vele mensenlevens zijn hierdoor gered.Foto: Sarvanand’s Pharmacy, een drugstore te Skeldon, Guyana, waar vele Surinamers terecht kunnen voor medicamenten die niet in ons land verkrijgbaar of onbetaalbaar zijn. Vele mensenlevens zijn hierdoor gered.

Geschat worden dat tussen 30-50 personen uit Suriname op weekbasis de drugstore bezoeken. Dewieknanan Badjoe, boothouder op de Corantijnrivier, vindt het niet meer dan logisch dat er medicijnen vanuit ons buurland als Caricom lidstaat worden binnen gebracht. Baidjoe bevestigt dat hij vaker geconfronteerd is met de situatie waarbij mensenlevens in gevaar en dat volgens hem hebben vele Surinamers hun leven te danken hebben aan het feit dat zij op een snelle en vlotte wijze medicamenten - die onbereikbaar waren - uit Guyana hebben kunnen halen.

De mensen die hierop zijn aangewezen en de hoge prijzen van bepaalde geneesmiddelen niet kunnen betalen doen vaker een beroep op hem om zijn medewerking te verlenen. Volgens de booteigenaar is het enkele keren voorgekomen dat zijn bootjes ingehuurd worden om “cito-recepten in Guyana af te handelen”. Als booteigenaar zegt hij dat het onmogelijk en onmenselijk is om een dergelijk verzoek te weigeren. Hij zegt het erg te vinden dat hij in deze humanitiar werk verricht en dat hij al diverse malen is opgebracht vanwege verdenking van smokkel, terwijl hij nooit grote hoeveelheden medicijnen bij zich had. “En het gaat echt niet om vervallen producten”, zegt hij zelfverzekerd. Baidjoe heeft al een enkele keer een fors bedrag betaald als boete. Op de vraag waarom niet de medicamenten niet via officiële kanalen ons land worden binnengebracht, zegt hij dat hij in ieder geval navraag gedaan heeft en dat gebleken is dat daarvoor een speciale vergunning voor nodig is. Het is Times ook gebleken dat vele medicamenten die in Suriname uitsluitend via een doktersrecept te verkrijgen zijn, ook gewoon in een drugstore in ons buurland kunnen worden aangeschaft.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

,16-01-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics