Nickerie.Net, vrijdag 19 januari 2007


Timetable Suralco onder druk ‘Haast maken met onderhandelingen West-Suriname’

Eric Mahabier, 19/01/2007

Paramaribo - De bauxietmaatschappijen komen in een time squeeze wanneer de regering geen haast maakt met de onderhandelingen over West-Suriname. Naar verwachting zullen ook deze onderhandelingen, net als die over de Brokopondo-overeenkomst in 1958, ongeveer een jaar duren. Voor de maatschappijen moet uiterlijk begin 2008 duidelijk zijn of zij wel of niet in aanmerking komen voor bauxietontginning in West-Suriname.

Voor het opzetten van infrastructurele werken om het gebied mijnklaar te maken, hebben de maatschappijen ongeveer anderhalf jaar uitgetrokken. Tegen deze tijd, in 2010, raken de mijnen van Coermotibo en Kaaimangrasi uitgemijnd en aansluitend daarop moeten de ontginningsactiviteiten in West-Suriname al van start zijn gegaan. Anders ontstaat er een gap in de mijnbouwactiviteiten in deze sector. Dit verneemt de Ware Tijd uit kringen van een der bauxietmaatschappijen.

“Kaaimangrasi en Coermotibo zijn maar een overgangsfase voor ons en dat moeten we ons goed realiseren. Als we nu niet beginnen, halen we onze deadline niet”, zegt de bron. Naast wegen moeten ook gebouwen opgezet worden. Ook moet financiering gezocht worden voor dit project. De maatschappijen willen geen risico nemen door nu al technische voorzieningen te treffen om later bij de onderhandelingen te vernemen dat ze niet in aanmerking komen of slechts delen mogen ontginnen.

Hoewel hij de urgentie van deze zaak beseft, zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) dat deze overeenkomst een heel belangrijke zal zijn voor de toekomst van Suriname en dat daarom niet overhaast te werk gegaan moet worden. De minister verwacht dat de gesprekken rond eind maart zullen starten. Gewacht wordt op de resultaten van de studie van de exploratie die Suralco en BHP Billiton in West-Suriname hebben gedaan naar de bauxietreserves en de ontginning ervan. Na bestudering van de resultaten zal een team van nationale en internationale deskundigen samengesteld worden om de onderhandelingen te starten. Intussen is Rusland gestart met hearings met de fractieleiders in het parlement. Hij stelt in het vooruitzicht ook hearings met de leiding van politieke organisaties, het bedrijfsleven en de vakbeweging zodat de uitkomst van de overeenkomst breed gedragen kan worden. Rusland zegt dat gewerkt wordt om de onderhandelingen dit jaar nog af te ronden. Over een tijdsschema wil hij niet uitwijden.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,19-01-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics