Nickerie.Net, dinsdag 23 januari 2007


Enorme waterschade in Waldeck

Beta Debidien, 22/01/2007

NIEUW-NICKERIE - De ellende voor de bewoners van Waldeck houdt niet op. Zaterdag was het weer zover. Vijftig tot vijfenzeventig hectare van het gebied kwam onder water te liggen doordat een deur van de Waldecksluis niet goed was afgesloten. De Nickerierivier drong binnen en zette het gebied zo’n 65 centimeter onder water. Eén van de deuren van de sluis sluit niet goed. Het water kan bij hoogwater dan makkelijk naar binnen.

In september 2005 kwam het gebied zeker een meter onder water te liggen. Het probleem van de sluis is al jaren bekend bij de autoriteiten. “De schade die wij geleden hebben, is zeker boven de honderdduizend Surinaamse dollar”, zegt Wikash Girdharie die schuin tegenover de sluis woont. Hij voelde het water tot aan zijn enkel toen hij uit bed stapte. Het water bleef stijgen tot ongeveer 65 centimeter boven de vloer van zijn woning. De mensen hebben hun huishoudelijke spullen en elektrische apparaten niet kunnen redden, omdat het water snel binnenstroomde. Een Chinese winkelier vertelt dat alle goederen op de vloer onder water lagen. Enkele huizen verderop, bij de bloemenzaak van de familie Thakoer, heeft het water ook veel schade aangericht. Ook landbouw- en tuinbouwgewassen zijn verloren gegaan.

Girdharie is er moe van om telkens een klacht in te dienen over de slechte werking van de sluis. “Wij gaan vandaag wederom actie ondernemen en via districtscommissaris Bhagwatpersad Shankar de regering vragen om dit probleem structureel op te lossen voor ons, want het kan niet zo zijn dat wij elk jaar onderlopen.” Volgens de buurtbewoners had minister Michel Felisi van het ministerie van Regionale Ontwikkeling vorig jaar bij zijn oriëntatie in het gebied, toegezegd dit probleem op te lossen, maar het is gebleven bij kleine reparaties. “We willen een sluis die bediend wordt middels een takelsysteem, alleen dan zijn wij verzekerd dat het gebied niet meer zal onderlopen" zegt bewoonster Sharda.

 “We leven mee met deze mensen en hebben alles gedaan om erger te voorkomen, maar er is een technische probleem aan de constructie, waardoor de sluisdeur niet waterdicht sluit”, vertelt dc Shankar. Wanneer in het deel van de sluisdeur dat niet goed sluit, vuil blijft vastzitten dan ontstaan er problemen. Als noodoplossing ziet hij het plaatsen van een ijzeren rooster vóór de sluis die het afval en de rommel zal opvangen. Hij zal adviseren om een sluis te bouwen naar het model dat de bewoners willen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / dWT

,22-01-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics