Nickerie.Net, woensdag 24 januari 2007


Rijstboeren willen MCP’s directeur niet meer
Geplaatst: 24/01/2007

Nickerie -  ‘We willen the right man on the right place’, verklaarde de ondervoorzitter van de Surinaamse Padie Boerenassociatie, Harrynandan Oemraw, tegenover DBS. De najaarsinzaai waarmee er in het afgelopen jaar een aanvang is gemaakt, loopt deze week ten einde. Slechts enkele boeren moeten nog inzaaien. ‘De boeren zijn flink voor de gek gehouden door de directeur van het Multipurpose Corantijn Project, het MCP, dat het beheer heeft over de Wakaypompen. Elke dag kwam de man in de publiciteit in het district, waarbij hij aangaf dat de Wakaypompen op volle toeren draaien, terwijl dat helemaal niet zo was. De pomp draaide integendeel op zeer lage toeren om te bezuinigen op brandstof’, zei Oemraw.

Voor welke doeleinden de brandstof werd gebruikt, blijft zowel voor hem als de padie boeren een vraag. Volgens hem is het MCP debet aan de vele onderbrekingen bij de inzaai. Dat heeft als gevolg dat de inzaai deze week ten einde loopt. De boeren lopen hierbij het risico dat de padie-oogst in de regenperiode valt. Er zijn ongeveer 18.000 hectaren ingezaaid. Dit aantal is volgens Oemraw bitter weinig. ‘Maar we kunnen er niets meer aan doen. Die inzaaiperiode is al lang verstreken.’ Ook verstoppingen in het Corantijnkanaal zijn een spelbreker geweest bij de padie-inzaai.

Foto: Harrynandan Oemraw

De brandstofrestitutie die de boeren het afgelopen jaar hebben ontvangen, hebben zij besteed aan het pompen van water naar hun arealen. ‘Momenteel zitten de boeren zonder geld’, zegt Oemraw. De Landbouwbank zal de komende dagen financieringssteun bieden aan de boeren. Met de verkregen financiën zal er ureum aangeschaft worden, verzekerde Oemraw. Dit geeft hem enige garantie dat de padie-inzaai enigszins goed terechtkomt. Maar hij voegt er meteen aan toe dat zij bij de komende padie-inzaai zwart op wit van de overheid willen dat de Wakaypompen operationeel worden gesteld. ‘De overheid moet ons de garantie geven dat de pompen ons niet in de steek laten, zoals bij deze inzaai.

 De MCP-directeur bleef maar erop hameren dat de Wakaypompen optimaal draaiden, terwijl slechts twee pompen heel langzaam draaiden. De twee andere pompen waren defect en zijn nooit meer gerepareerd,’ zegt Oemraw fel. Ter voorkoming van dit probleem zijn de boeren momenteel bezig met het verzamelen van handtekeningen die aan het staatshoofd en de vice-president aangeboden zullen worden als bewijs dat zij de MCP-directeur niet meer willen. ‘We willen hem niet meer; hij is niet geschikt voor de rijstsector. De boeren hebben al behoorlijk veel te lijden gehad onder zijn directeurschap.’

Asha Bhagwat

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / DBS

,24-01-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics