Nickerie.Net, vrijdag 26 januari 2007


Regering en multinationals zondag in gesprek over Bakhuys

Eric Mahabier, 26/01/2007

Paramaribo - Minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), managing director Warren Pedersen van Suralco en directeur Eddie Scholtz van BHP Billiton komen zondag bijeen om van gedachten te wisselen over de investeringen in West-Suriname. Volgens de NH-minister zal het gesprek gaan over de gegevens over de bauxietvoorkomens en het verder traject dat gevolgd zal worden. De regering heeft in november vorig jaar “initiële gegevens” van de maatschappijen gekregen over onderzoek naar de bauxietvoorkomens. In 2003 ondertekende de regering een intentieverklaring met de twee maatschappijen over de ontginning van bauxietreserves in het Bakhuysgebergte.

“Er was een vereiste dat wanneer je wil komen tot productie in West-Suriname, je eerst een minimale hoeveelheid aan bauxiet moest kunnen aantonen. Ze hebben ons gegevens gestuurd die tegen een bepaalde kwaliteit 325 miljoen ton bauxiet aantonen. Dat betekent dat aan die vereiste is voldaan. We wachten nu op specifieke data zoals de samenstelling van bepaalde monsters en als die er zijn kunnen we tot een evaluatieanalyse overgaan”, zegt Rusland. De verwachting is dat de regering binnenkort de gevraagde informatie krijgt.

De NH-bewindsman vertelt dat er al personen in beeld zijn die in het onderhandelingsteam zitting moeten hebben. Over de samenstelling en het aantal personen, wil hij verder niets kwijt. “We zijn midden in het proces. Wij willen niet een veel te groot team hebben.” President Ronald Venetiaan liet eerder doorschemeren dat de regering de onderhandelingen met de maatschappijen pas kan starten na ontvangst van het resultaat van het onderzoek naar de bauxietvoorkomens.

Gegevens over de omvang van de bauxietvoorraden, het potentieel voor het opzetten van een waterkrachtnetwerk, social impact studies en het al dan niet opzetten van een smelterij of een raffinaderij in West-Suriname zijn allemaal aspecten die een rol spelen bij de bepaling van de strategie van de regering bij de onderhandelingen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,26-01-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics