Nickerie.Net, maandag 29 januari 2007


Nachtdienst slecht voor het hart

Anderhalf miljoen nachtwerkers in ons land lopen een groter risico op hartklachten dan de dagwerkers. Bovendien vinden er tijdens de nacht veel meer bedrijfsongevallen plaats. Dit meldt de Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid . s Nachts functioneert het hart van nachtwerkers anders en is hun lichaam geprogrammeerd op slapen.

De oorzaak van het hartfalen en de ongevallen is echter niet alleen het tekort aan slaap. Het heeft ook te maken met de stress door de sociale gevolgen van ploegendiensten.

Veilig stellen

Omdat het afwijkende werkritme zon grote invloed heeft op de mentale en fysieke prestaties is het van groot belang de slaap overdag veilig te stellen. De nachtdienstwerker die overdag te weinig slaapt kan zich s nachts niet concentreren. Daarom stelt de wet aanvullende en afwijkende regels over de minimum rusttijd en de maximum arbeidstijd.

Biologische duisternis

Wie als dagwerker nu opgelucht ademhaalt doet er overigens goed aan een blik te werpen op het kantoorgebouw waarin hij zijn werkzame uren doorbrengt. Want de onderzoekers van SOLG zijn slecht te spreken over de 'daglichttoetreding' binnen bedrijfsgebouwen. 'Het licht in deze gebouwen is beduidend minder dan waar mensen in biologische zin behoefte aan hebben. Daardoor is het niveau in gebouwen soms tot bijna 'biologische duisternis' gereduceerd', aldus Toine Schoutens, directeur van SOLG.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / SOLG

,28-01-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics